Acvariul cu meduze

    Meduzele sunt nevertebrate inrudite cu coralii, ele contin peste 90% apa, nu au creier, cochilie, oase sau cartilagiu, totusi ele supravietuiesc plutind in masa apei, in ocean si mare, unele specii sunt mai active si isi cauta hrana in timp ce altele plutesc in deriva asteptand ca prada sa vina la ele.

    Meduzele isi omoara prada, folosindu-se ne celule urzicatoare numire nematociste, prin paralizie, apoi o directioneaza catre orificiul bucal folosind tentaculele. Nu numai pestii cad prada micilor meduze, ci si oamenii, anual inregistrandu-se sute de cazuri in toata lumea.

    Intretinerea unei meduze in acvariu nu este chiar usor in comparativ cu alte organisme marine, acestea au necesitati speciale si nu sunt recomandate incepatorilor. Una dintre cele mai mari necesitati ale meduzelor, este de a avea un acvariu cilindric din cauza ca ele pot ramane blocate in colturile acvariilor rectangulare. O alta necesitate specifica meduzelor este de a avea un curent de apa continuu, deoarece in natura se bazeaza in principal pe curentii de apa pentru a se deplasa si de a avea o pompa care sa nu o poata absorbi. Temperatura apei acvariului in care sunt tinute meduzele trebuie sa fie cuprinsa intre 12-18°C, deci este posibil sa fie nevoie de un sistem de racire a apei, un cooler.
   
    Acestea fiind spuse, un acvariu obisnuit nu este potrivit pentru a intretine meduze iar celelalte echipamente necesare se gasesc destul de rar prin magazinele de specialitate. Nu in ultimul rand, insasi medusa poate fi greu de achizitionat avand in vedere ca multe magazine nu comercializarea asa ceva, tocmai din cauza necesitatilor lor speciale.

    Una dintre cele mai intalnite specii de meduze din lume este Aurelia aurita sau medusa-luna, aceasta specie este foarte populara in randul acvaristilor ce prefera meduzele. Meduzele luna se gasesc in aproape toate marile lumii si pot creste pana la 30 cm in diamentru. In natura ele se hranesc cu plancton si ocazional cu larve de pesti.

    In captivitate, medusa luna se poate hrani cu nalupi de Artemia salina in cantitati mari, din aceasta cauza vor fi necesare mai multe culturi de Artemia. Spre deosebire de alte specii de meduze, acestea nu prezinta o intepatura foarte puternica dar totusi se recomanda atentie la manevrarea acesteia sau la lucrarile de intretinere a acvariului.

    Aurelia aurita a fost intretinuta in captivitate cu succes, ba mai mult s-a reusit chiar si reproducerea ei in captivitate.

    Meduzele luna sunt active din punct de vedere sexual de la o varsta frageda, masculii vor elibera in masa apei spermatozoizii care vor fertiliza ovulele femelelor. O data ferilizate, larvele de desprind de femela si se vor stabili pe substrat, pe o stanca si vor deveni polipi stationari. Acest polip se aseamana foarte mult cu o anemona si se pare ca prefera sa se stabileasca in zone cu curent slab (acolo unde curentul este suficient de slab pentru a permite caderea lenta a larvelor din masa apei).


    Polipul este compus dintr-o coloana centrala ce prezinta un picior si un disc oral prin intermediul caruia hrana va intra iar resurile metabolice vor iesi. Acest disc oral prezinta tentacule dispuse radiar in jurul sau iar cu ajutorul acestora, polipul capturaza hrana sau se apara prin urzicaturi. Acest polip se poate divide in mai multe segmente ce se separa, de multe ori portiunea cu discul oral incepe sa pulseze si sa se deplasese in masa apei, acum acesta reprezinta un adult tanar al meduzei, denumit emfira. Emfira incepe sa pulseze inca dinainte sa se desprinda de polip iar aceasta pulsare o ajuta sa se deplaseze prin masa apei. In acest stadiu de dezvoltare, meduzele pot fi tinute atat in acvarii rectangulrare cat si in borcane obisnuite cu un curent slab de apa. Din acest moment insa medusa va avea nevoie de un curent suficient de puternic pentru a o mentine in coloana de apa, suspendata. Daca emfirele nu au un curent de apa sucifient de puternic pentru a le tine in suspensie si acestea ajung pe substrat, ele pot muri de foame.

    In urmatoarele doua saptamani, emfirele se vor metamorfoza, mai intai vor dezvolta patru brate bucale ce vor servi la aducerea prazii catre corpul meduzei, apoi opt brate radiare si tesut intre acestea ce vor oferi meduzei aspectul clasic de clopot. Atat in stadiul de polip cat si in stadiul de emfire, meduzlele pot fi hranite cu nalipi de Artemia, hranire ce va avea loc de doua, trei sau chiar de patru ori pe zi in functie de cat de repede se doreste dezvoltarea lor, in functie de cantitatea de hrana, meduzele pot creste 5 centimetri in 60-120 de zile. Pe masura ce meduza va creste, si hrana se poate modifica, administrandu-se hrana mai mare in dimensiuni, in acest sens se pot folosi mai multe componente ale planctonului.

    In ceea ce priveste ingrijirea meduzelor in acvariu este necesara curatarea algelor ce se vor dezvolta pe peretii de sticla ai acvariului si este necesara sifonarea resturilor de hrana de pe substrat. In timpul sifonarii resturilor de hrana si a produselor metabolice se va avea grija deoarece si meduzele pot fi absorbite. Meduzlele luna nu se vor aclimatiza foarte bine la diferite salinitati deci se va incerca sifonarea cat mai eficienta, cu eliminarea unei cantitati cat mai mici de apa, daca acestea vor fi supuse unor diferente considerabile de salinitate, ele pot reactiona negativ, se poate reduce numarul pulsatiilor si pot muri. In captivitate, meduzele vor fi tinute doar in acvarii specifice, adica nu se vor asocia mai multe specii iar daca se alege varianta capturarii meduzelor din mare sau ocean, sau din acvariu in vederea transportului, se va evota folosirea plaselor deoarece acestea pot vatama delicatele fiinte. Meduzele pot fi capturate prin introducerea lor, cu grija intr-un recipient de plastic.

    Pe masura ce cresc, meduzele trebuiesc hranite de cel putin doua ori pe zi cu nalupi de Artemia, optional acestia pot fi imbogatiti cu Spirulina sau cu diferite minerale si vitamine. O data ajunse la 5 centimetri in diamentru, meduzlele pot fi hranite si cu ciclipi. Hranirea se face prin introducerea nalupilor de Artemia sau a ciclopilor intr-un pahar cu apa, apoi folosind o pipeta generoasa se poate doza cu atentie cantitatea de hrana introdusa in acvariu.

    Lumina este importanta pentru meduze deoarece unele specii sunt, ca si coralii fotosintetizatoare insa meduzele luna nu sunt fotosintetizatoare si nu necesita lumina. Se va ilumina acvariul doar atat cat meduzele sa poata fi admirate, insa se va evita lumina intensa deoarece aceasta poate favoriza dezvoltarea algelor.

    In cele din urma, ingrijirea unor meduze nu este foarte complicata, pentru un acvarist cu experienta in acvaristica marina, in special in organisme inrudite, precum coralii iar rezultatul va fi pe masura efortului depus.