Artemia salina
Artemia este una dintre cele mai bune alegeri in materie de hrana vie, ea este foarte hranitoare si indicata pestilor ce se pregatesc sa depuna icre, pestilor ce au depus icre si pestilor mai pretentiosi la hrana. Nalupii de Artemia au un continut mare de grasimi,23% din greutatea lor corporala, aceasta cantitate uriasa de grasime este folosita la metamorfozarea in adult. O data ajuns la maturitate Artemia prezinta mai putina grasime si mult mai multe proteine, respectiv 63%.Cultura de Artemia o poate prepara aproape oricine deoarece nu este foarte greu, trebuie doar sa stii cateva chestiuni de baza despre biologia acestor crustacee. Unul dintre putinele dezavantaje ale Artemiei este acela ca o cultura se epuizeaza rapid iar pentru hranirea pestilor sau a puietului de peste sunt necesare mai multe culturi, instalate la o zi diferenta, cel mai adesea se folosesc 3-4 culturi in paralel insa se pot realiza si mai multe daca este necesar.
Artemia salina, este cea mai utilizata specie de Artemia de la noi, ea este o specie de crustaceu de talie mica, ce la maturitate atinge o lungime de doar 1,5cm. Poate fi intalnita in lacurile sarate, lacuri precum Techirghiol. Spre deosebire de alte crustacee, Artemia prezinta 11 perechi de picioare folosite pentru inot deoarece aceasta traieste in masa apei, alcatuind zooplanctonul.
Ciclul de viata al Artemiilor
Artemia se inmultesc prin oua iar pentru a porni o cultura de Artemia este necesara achizitionarea unei cantitati de astfel de oua. Acesti crustacei elibereaza doua tipuri de oua, un tip de ou cu coaja subtire ce eclozeaza aproape imediat si unul care reprezinta o forma de rerzistenta si poate ramane viabil mai multi ani de la depunere. Aceste forme de rezistenta sunt necesare deoarece in natura mai multe astfel de balti seaca complet. La reformarea baltilor aceste oua eclozeaza si asigura continuitatea populatiilor de Artemia. La eclozare, Artemia prezinta un stadiu larvar numit nalupi, acestea sunt folosite ca hrana pentru puietul de pesti in special in cazul speciilor ale caror pui sunt de dimensiuni mici. Nalupii de Artemia au in jur de 0.5 mm lungime, acestia sunt atrasi de lumina insa adultii se feresc de lumina. Dupa aproximativ 8 zile nalupii de Artemia devin adulti si astfel sunt capabili sa depuna oua si ciclul se reia.
Cultura de Artemia
Cultura de Artemia se va realiza intr-un recipient cu baza conica, in acest sens se poate folosi un recipient special ce se gaseste in comert sau un PET intors cu gura in jos si taiat. In vederea eclozarii este necesara o aerare foarte puternica a apei, aceasta asigurand un curent puternic si constant in recipient. Pentru aceasta se poate folosi o piatra poroasa conectata la o pompa de aer ce va fi amplasata in dopul sticlei pentru a impiedica formarea unor zone moarte ce ar face ca ouale sa se acumuleze in aceste zone si sa moara.
Calitatea apei si a celorlalti factori reprezinta alte conditii esentiale in buna eclozare a oualelor de Artemia, astfel apa trebuie sa aiba o salinitate de 5 ppt sau o densitate specifica de 1,003, aceasta conditie poate fi indeplinita prin dizolvarea a unei linguri de sare la un litru de apa. Valoarea pH-ului apei trebuie sa fie situata intre valorile de 8-9 iar lumina necesara trebuie sa fie de aproximativ 2000 luxi.
Intr-un astfel de recipient cu un volum util de 2 litri se poate pune o jumatate de lingurita de oua de Artemia, randamentul culturii depinde in special de calitatea apei si de circulatia acesteia in vas dar si de calitatea si vechimea oualelor de Artemia.
A doua zi, nalupii ar trebui sa fi eclozat, pentru a se recolta acestia se va scoate furtunul si piatra de aer din recipient si se va lasa apa la linistit. Dupa cateva minute se va observa ca ouale neeclozate si cojile de oua se vor depune pe fundul vasului iar deasupra acestora vor fi nalupii de Artemia. Acestia se pot sifona foarte usor cu ajutorul unui furtun subtire, similar celui folosit pentru aerare. Dupa sifonare acesta se strecoara printr-o sita foarte fina ce poate fi gasita in comert insa inainte ca acestea sa se comercializeze se folosea o sita realizata dintr-un ciorap de dama. Apa rezultata din strecurarea nalupilor se va turna inapoi in cultura si se va reintroduce linia de aerare pana la epuizarea culturii.
Daca se doreste o productie constanta de nalupi de Artemia sunt necesare mai multe culturi pornite la o zi distanta pentru a compenza timpul de eclozare a acestora.
Unii crescatori vor sa aduca Artemiile la maturitate inainte de a le folosi ca sursa de hrana, acest lucru se realizeaza relativ simplu, prin asigurarea tuturor conditiilor necesare dezvoltarii Artemiilor.
Artemiile se hranesc prin filtrarea apei, adica acestea aduna particule organice din masa apei cu care se hranesc, in acest sens le pot fi hranite cu drojdie de bere, pudra de orez, faina de griu, pudra de soia, faina de peste, galbenus de ou, faina de ficat, faina de carne sau se mai pot folosi si algele verzi insa de multe ori acestea sunt inaccesibile in sursa constanta, Spirulina este un alt aliment foarte bun folosit cu succes in hranirea Artemiilor. Ca si in cazul hranirii pestilor este important sa nu se suprahraneasca acestea deoarece calitatea apei va avea de suferit si Artemiile pot muri. Pentru a se aprecia cantitatea de hrana administrata Artemiilor se poate folosi un disc Secci la scara mult mai mica. Acest disc este colorat in alb si negru legat de o sfoara marcata sau de o tija marcata. La imersie acest disc va disparea si se va nota adancimea la care discul nu mai poate fi observat. In acest fel se poate aprecia turbiditatea apei si deci cantitatea de hrana disponibila pentru Artemia. La turbiditatea apei contribuie si Artemiile in asa fel incat, la densitate de 5000 de nauplii pe litru, transparenta ar trebui sa fie de 15-20 cm. in prima saptamina si de 20-25 cm. in urmatoarele, deci se va tine cont si de acestea in acordarea hranei. Artemiile colecteaza din masa apei particulele organice ce adera la o substanta lipicioasa de pe picioare si apoi este directionata de niste microperi spre orificiul bucal.
Pentru cresterea Artemiilor se va folosi un bazin de cel putin 35 de litri la care se vor astupa colturile pentru a impiedica formarea zonelor moarte. Astuparea colturilor se poate face fie prin lipirea unor bucati de sticla, plastic sau alt material cu silicon sau se poate instala in fiecare colt cate o piatra de aer, in orice caz nu trebuie sa existe zone moarte. Apa acvariului trebuie sa aiba o temperatura de 25-30ºC pentru un randament mai mare. Dupa o perioada, in special in cazul hranirii abundente a unui numar mare de Artemii, calitatea apei poate avea de suferit, caz in care este nevoie sa se realizeze un schimb de apa in proportie de 20% din volumul total de apa. Acest lucru se poate realiza prin directionarea Artemiilor intr-o parte a acvariului folosind un bec sau o lanterna si prin sifonarea fundului acvariului. Dupa sifonare se va completa cu apa de aceeasi salinitate.