Caracatitele

    Caracatita este una dintre cele mai fascinante, bizare si totusi interesante si inteligente animale marine. Din cauza popularitatii caracatitelor, o parte din acvaristii cu experienta in realizarea si ingrijirea acvariilor marine vor fi tentati sa achizitioneze si s a ingrijeasca in acvariu cel putin o caracatita.

    Ingrijirea caracatitelor in captivitate nu este insa usoara, dar nici imposibila si o astfel de incercare nu este recomandata incepatorilor, mai ales ca presupune o mare investitie, atat ca timp si efort cat si financiar. Este bine de stiut inca de la inceput ca media de viata a caracatitelor nu este foarte mare, astfel masculii mor dupa ce inmultirea are loc iar femelele mor dupa ce sarcinile maternale inceteaza, chiar si daca inmultirea nu are loc, caracatitele vor trai aproximativ 2 ani.

    Pentru a putea sa va mandriti ca aveti in acvariu o caracatita, trebuie sa depasiti foarte multe obstacole, iar primul obstacol este acela ca nu sunt foarte comune, defapt la noi in tara se pot numara pe degete locurile din care se pot achizitiona caracatite. Un alt obstacol important ce trebuie depasit este algerea speciei, deoarece exista peste 100 de specii de caracatite doar in Genul Octopus. Avand in vedere faptul ca in acvaristica marina, caracatitele au patruns relative recent nu se poate spune cu exactitate ce specie este mai rezistenta sau mai sensibila, ce specie este sau nu compatibila cu pestii si nevertebratele, insa se stie ca cu cat caracatita este mai mare, cu atat regimul de hrana este mai variat si se poate hrani cu mai multe organisme din acvariu. Dimensiunea caracatitei la maturitate mai ridica o problema, cea a spatiului, astfel acvariul in care este tinuta trebuie sa asigure necesarul de spatiu caracatitei pentru a se dezvolta si comporta normal, deci numeroase specii mari nu pot fi ingrijite corespunzator in acvariile private.

    In ciuda dificultatilor, unii acvaristi au reusit sa ingrijeasca cu succes caracatite din specia Octopus bocki (Caracatita rosie), aceasta caracatita este activa in special noapte si necesita, ca toate speciile de altfel, locuri in care sa se retraga precum crevase, scorburi si un spatiu in care sa isi caute hrana. Aceasta specie este insa activa doar in momentul in care acvariul este complet intunecat, deci nu poate fi admirata prea des, in acest sens s-a reusit ingrijirea in acvariu a unei alte specii, Octopus vulgaris (caracatita comuna).


    Pentru a putea ingriji o specie de caracatita in acvariu trebuie in primul rand sa ii cunoasteti cu exactitate specia, lucru nu foarte usor de aflat, tinand cont ca ele isi schimba culoarea dupa mediul incojurator si dupa starea de spirit. Dupa ce se cunoaste cu exactitate specia, acvaristul se va documenta cu privire la necesitatile exacte ale speciei respective insa ca si generalitati, apa acvariului trebuie sa aiba un pH de aproximativ 8, valorile amoniacului si nitratilor trebuie sa fie cat mai aproape de 0 iar nitritii nu trebuie sa depaseasca valoarea de 5ppm, fosfatii trebuie sa aiba un maximum de 0.1, KH-ul in jur de 12 iar salinitatea 1.025. Temperatura necesara caracatitelor variaza de la specie la specie insa este bine ca aceasta sa fie mentinuta in jurul valorii de 25°C iar oxigenarea sa fie cat mai intense, o oxigenare deficitara poate duce la moartea caracatitei.

    In ceea ce priveste bazinul, se recomanda ca acesta sa fie voluminos, deoarece cu cat volumul de apa este mai mare cu atat se poate avea mai mult control cu privire la chimismul apei. O alta cerinta generala a caracatitelor este aceea ca acvariul trebuie sa aiba obligatoriu un capac, deoarece acestea se pot urca pe geam si pot iesi din acvariu prin cea mai mica gaurica, ele fiind antrenate de curiozitatea cele caracterizeaza si de capacitatea de a isi schimba forma pentru a se strecura chiar si in cele mai mici fante. In acvariu trebuie sa se regaseasca numeroase ascunzatori create printre pietre si alte obiecte de decor, lipsa acestora va impiedica caracatita sa aiba un comportament natural, fiind coplesita se stres. In timpul zilea acvariul poate fi iluminat folosind tuburi fluorescente iar noaptea se pot folosi LED-uri rosii pentru a se putea zari caracatita.

    Caracatitele nu pot fi tinute impreuna cu foarte multe organisme, se cunoaste faptul ca ele se hranesc cu creveti, crabi si alte crustacee, pesti sau chiar melci, practice cu aproape orice este mai mic decat ea, iar ce este mai mare poate fi perceput ca un dusman al caracatitei si aceasta poate fi intimidata de respectivul animal. Aceasta incompatibilitate face ca, caracatitele sa fie tinute in cele mai multe dintre cazuri singure in acvariu.

    Prin natura lor, catacatitele sunt fiinte sensibile deci niciodata nu se va introduce o caracatita intr-un acvariu care nu este ciclat complet sau la care nu functioneaza perfect sistemul de filtrare, skimmerul, si pompele de apa. Pentru un mai mare confort al caracatitei si pentru siguranta ei se vor putea adauga si substante reducatoare de nitrate sau trickle filter ori filtre UV.

    Inainte de introducerea caracatitei in acvariu aceasta trebuie aclimatizata, iar aclimatizarea se face la fel ca in cazul altor animale marine sensibile. Dupa o aclimatizare reusita, caracatita ar trebui sa se hraneasca, iar lipsa apetitului denota faptul ca aceasta nu s-a acomodat inca cu noua ei locuinta. Daca aclimatizarea a reusit caracatita va avea un apetit formidabil, fiind necesara hranirea acesteia de 2-4 ori pe zi cu scoici intregi, cu tot cu cochilie, creveti proaspeti, crabi, melci, chiar si pestisori. Pe masura ce caracatita se acomodeaza cu noua ei locuinta si cu dumneavoastra, ea va deveni mai increzatoare, si se va aventura mai des in cautare de hrana. Pe masura ce apetitul caracatitei creste, creste si cantitatea de produse metabolice din apa, deci veti realiza schimbari partiale de apa de 25% din volumul acvariului saptamanal. Se recomanda insa monitorizarea compusilor azotului din apa iar schimbarile se vor realiza si in momentul in care se observa o crestere a concentratiei acestora.

    Se spune ca printre nevertebratele oceanelor exista o singura fiinta mai inteligenta decat o caracatita, respectiv o alta caracatita. Aceasta inteligenta si curiozitatea lor face ca aceste animale sa se plictiseasca de mediul lor si necesita noi obiecte de decor pe care sa le investigheze, practic pe masura ce aceasta se va acomoda in acvariu i se pot adauga diferite obiecte (neascutite si nontoxice) care sa ii satisfaca curiozitatea.

    Desi sunt multe obstacole de depasit pentru intretinerea unei caracatite in acvariu, acest cefalopod este foarte inteligent si este fascinant si bizar in acelasi timp.