Ce trebuie sa stii despre piatra vie

Ce este piatra vie?
    Piatra vie trebuie inteleasa in adevaratul sau sens, este vorba de piatra de origine biogena, formata din schelete de corali sau din inverisurile altor organisme calcaroase ori din stanca ce a fost populata de organisme ce intra in piatra iar dupa un timp aceasta va deveni foarte poroasa. Aceasta constructie face ca acest tip de piatra sa aiba o pelicula de alge si sa fie populata de o multime de organisme microscopice si mascroscopice, deci in esenta piatra nu este ea insasi vie, ci este un mediu de viata.
    In mod natural piatra vie este desprinsa de roca mama de catre valuri puternice sau furtuni  insa ea este si desprinsa de catre scufundatori si colectata pentru a putea fi comercializata. Piatra vie este atat de importanta intr-un acvariu marin incat acvaristica marina nu putea avansa pana in stadiul din present fara a se folosi piatra vie.

    Piatra vie, datorita faptului ca este foarte poroasa si ca este colonizata cu o multime de bacterii si alte microorganisme, actioneaza ca un filtru biologic foarte eficient. Porozitatea pietrei ii ofera acestea o suprafata foarte mare pe care se pot dezvolta atat bacterii aerobe cat si bacterii anaerobe. Aceste bacterii ajuta la transformarea amoniacului rezultat din dejectiile pestilor si din resurile meselor pestilor in nitriti, dupa transformarea amoniacului in nitriti, nitratii vor fi transformati mai departe in nitrate si in cele din urma nitratii sunt transformati in azot sub forma de gaz care se va pierde prin miscarile apei de la suprafata. Toate aceste transformari nu reprezinta altceva decat ciclul azotului intr-un acvariu. Piatra vie poate insa sa nu faca fata daca este in cantitate prea mica, de aceea cei mai multi acvaristi incearca sa aiba in acvariu cel putin 1 kg de piatra vie la 10 litri de apa, insa se poata adauga si mai multa piatra vie, in functie de preferintele fiecaruia, in special in     cazul acvariilor de tip recif. Pentru a putea vedea clar daca piatra vie este suficienta in acvariu se vor realiza teste ale nivelului de nitrate iar daca acesta se gaseste in afara parametrilor normali, se vor efectua schimbari partiale de apa. In cazurile in care piatra vie nu este suficienta este bine ca acvariul sa fie dotat si cu un skimmer de proteine, accesoriu care va deveni obligatoriu in cazul acvariilor de tip recif.

    Avantajele pietrei vii:
-piatra vie este un filtru biologic foarte eficient;
-piatra vie ofera un mediu de viata pentru numeroase tipuri de bacterii, alge, nevertebrate, etc;
-pe suprafata pietrei vii se pot dezvolta algele ce vor deveni foarte atragatoare si vor reprezenta o sursa alternative de hrana pentru vietatile acvariului;
-piatra vie este ca o “cutiuta cu surprize”, niciodata nu stii ce organisme se gasesc in aceasta si de multe ori aceste organisme sunt chiar fascinante;
-un acvariu marin decorat cu piatra vie este mult mai natural decat orice alternative;
-coralii se pot atasa mult mai usor de piatra vie profitand de numeroasele goluri ale acesteia sau folosind un adeziv special;

    Tipuri de piatra vie:
Piatra vie este de mai multe tipuri, aceasta poate fi clasificata in functie de origine si in funtie de cat de mult a fost tratata.
In functie de tratamentul la care a fost supusa, piatra fie poate fi:
1) Piatra vie tratata
    Piatra vie tratata reprezinta acea piatra vie care a fost tinuta o perioada intr-un acvariu, fie la comerciant, fie la distribuitor. Aceasta va suferi o rata de moralitate a organismelor colonizatoare, iar toata aceasta materie organica moarta va duce la acumulari ale amoniacului din apa. Aceasta mortalitate este inevitabila si, pentru ca in timpul tratamentului apa acvariului are de suferit si din cauza ca se pot degaja gaze urat mirositoare, comerciantul supune piatra vie la acest tratament, acvaristul scapand astfel de un efort in plus. In timpul tratamentului piatra vie este curatata de organismele moarte, este supusa unui curent puternic de apa ce va inlatura si mai mult material moarta de pe aceasta si dupa cateva saptamani piatra poate fi comercializata. Avantajul acestui tip de piatra vie este acela ca, exista un risc mai mic de a contacta germeni sau organisme daunatoare acvariului. Piatra vie tratata este mai scumpa decat cea netratata insa de multe ori face toti banii. Desi rata mortalitatii este ridicata, multe organisme vor supravietui si se vor inmulti in continuare in piatra vie, aceasta purtand inca o mare cantitate de biomasa.

2) Piatra vie netratata
    Aceasta piatra vie nu este supusa niciunui proces sau tratament, ea fiind practic piatra recoltata din ocean si transportata catre acvarist. Este mult mai ieftina decat cea tratata insa acum acvaristul trebuie sa o trateze, avand parte de toate neplacerile acestui proces. Aceasta piatra nu trebuie niciodata introdusa intr-un acvariu marin deja populat cu pesti si alte vietuitoare deoarece, datorita ratei mortalitatii ridicate, datorita acumularilor mari de compusi de azot, acestia pot avea de suferit. Piatra trebuie mai intai tratata, acest lucru se poate face intr-un alt acvariu sau chiar intr-o galeata in care se afla apa sarata, pregatita in prealabil, sau se poate folosi chiar apa din acvariul marin. In primul rand trebuie curatata bine la suprafata de organismele moarte cu ajutorul unei perii, dupa ce a fost curatata aceasta se va introduce in acvariu sau galeata si tinuta acolo pana cand nivelul nitritilor si al amoniacului nu mai reprezinta o problema. Acvariul de tratament sau galeata trebuie sa aiba in dotare un termometru, o pompa ce va asigura o circulatie a apei si un skimmer de proteine. Apa din galeata sau acvariu va fi testate regulat pentru a se verifica nivelul compusilor de azot. Dupa stabilirea unui nivel optim, va disparea si mirosul neplacut emanat de aceasta si piatra va putea fi introdusa in acvariu.
Din punct de vedere al orginii pietrei, aceasta poate fi clasificata astfel:

1) Piatra de baza
    Este de obicei mai putin poroasa decat pietrele de la suprafata. Fiind mai putin poroasa, ea este populate cu mai putine organisme si este mai ieftina decat piatra vie obisnuita. Se poate amplasa la baza unei gramezi de piatra vie in acvariu;

2) Piatra vie de Pacific
    In cele mai multe din cazuri este recoltata din largul insulelor Fiji, Marshall sau insule din Indonezia. Este una dintre cele mai poroase pietre vii disponibile si este o alegere inteleapta. Este populate cu o multime de organisme, spre deosebire de piatra de baza.

3) Piatra vie de Atlantic
    Este recoltata de obicei din Caraibe sau alte locatii ale Oceanului Atlantic, ea este mai putin poroasa decat cea de Pacific insa nu reprezinta o alegere gresita. Poate fi folosita in special in acvariile tematice, acvarii ce reproduce o anumita zona a Oceanului Atlantic;

4) Piatra de acvacultura
    Aceasta piatra este o piatra poroasa, scufundata in ocean si lasata mai multi ani pentru a fi colonizata de catre organisme. Apoi este recoltata si comercializata. Datorita faptului ca la recoltarea aceste pietre nu sunt afectate recifurile de corali, ea reprezinta o algere pentru cei interesati de soarta mediului acvatic marin.
    Piatra vie poate fi achizitionata de la mai mult comerciani din domeniu. De cele mai multe ori un acvarist recurge la Pet-shopuri pentru achizitionarea diverselor echipamente si pesti pentru acvarii, insa in Romania cel putin sunt relativ putine Pet-shopuri ce comercializeaza echipamente, pesti, nevertebrate pentru acvarii marine. In orasele mari se pot gasi astfle de magazine si se poate achizitiona piatra vie din acestea insa daca locuiti intr-un oras mic sunt sanse sa nu existe un astfel de Pet-shop si veti fi nevoiti sa recurgeti la Internet. Exista mai multe firme ce comercializeaza piatra vie si nisip viu sau orice altceva necesar pentru un acvariu marin, acestea avand avantajul ca, prin intermediul unui curier va livreaza pachetul acasa. Folosind forumul site-ului va puteti informa despre calitatea pietrei oferite, despre cantitatea necesara sau despre aproape orice iar colegii de pe forum va vor ajuta si va vor indruma in acest sens.
    In concluzie, piatra vie este o componenta indispensabila pentru acvariile de tip recif deoarece ea contine o mare diversitate de specii si functioneaza ca un filtru datorita prezentei bacteriilor nitrificatoare atat aerobe cat si anaerobe. In plus piatra vie actioneaza ca un regulator chimic, deoarece mentine constant nivelul pH-ului prin eliberarea de carbonat ce calciu. In cele din urma piatra vie reprezinta sursa de colonizare pentru nisipul viu, este foarte decorativa si reprezinta un adapost pentru speciile mici de pesti sau nevertebrate ce se ascund prin gaurile sau cornisele sale.

                                                                                                              Ecolog Stelian Valentin Stanescu,

                                                                                                              Comunitatea Acvarii de vis