Cichlidele din America de Nord si Centrala

    O alta categorie de cichlide o reprezinta cichlidele din America Centrala si de Nord, aceasta categorie cuprinde toate speciile de cichlide ce se intalnesc in Texas, Mexic, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Costa Rica si Panama.
   
    Cichlidaele prezente in America de Nord si America Centrala sunt oarecum asemanatoare in privinta mai multor aspecte precum metoda de reproducere, comportament, hranire si din aceasta cauza am preferat sa le tratez impreuna.
   
    Cichlidele din America de Nord si Centrala, asemenea celorlalte cichlide populeaza o gama larga de habitate si s-au adaptat la diferite conditii de mediu. Spre deosebire de cichlidele sudamericane si cele africane ce populau corpuri de apa similare, acestea populeaza diferite corpuri de apa si nu se poate generalize in privita cerintelor de chimism al apei, diferind de la o specie la alta.
   
    Cichlidele nord si central americane prezinta acelasi dimorfism sexual, adica la aproape toate speciile masculii prezinta ultimile radii ale inotatoarei dorsale alungite si o proeminenta a capului, dand un aspect bombat fruntii masculului.
   
    Aceste cihlide pot fi considerate agresive fara a exagera, ele pot hartui pesti mai mari decat ele, pot manca orice peste ce le incape in gura si de multe ori, in interiorul perechilor, masculul poate omori femela. Din acest motiv se apeleaza de cele mai multe ori la acvarii specifice, sau chiar acvarii in care se gaseste o singura pereche.
   
    Majoritatea speciilor de cichlide au o lungime considerabila, putand ajunge chiar si la 50 cm, deci vor avea nevoie de acvarii pe masura. In cazul cichlidelor nord si central americane suprafata este mai importanta decat inaltimea acvariului, desi nici aceasta nu este de neglijat. Inaltimea acvariului poate fi de 50-70 cm, suprafata insa, cu cat este mai mare cu atat este mai bine pentru pesti.
   
    Acvariile cichlidelor nord si central americane trebuie sa fie voluminoase, de cel putin 150 litri, pentru a oferi fiecarui peste spatiul necesar dezvoltarii, cresterii si pentru a minimaliza agresiunea dintre indivizi. Tot pentru a reduce agresiunea, dar si pentru a oferi pestilor un sentiment de siguranta si de incredere acvariul poate fi decorat cu diferite obiecte precum pietre, stanci, radacini sau crengi tratate. Pietrele plate vor servi ca mediu de depunere a icrelor deoarece majoritatea speciilor de cichlidae nord si central americane depun pe substrat, fie pe pietre plate, cum este cazul lui Jack Dempsey (Rocio octofasciatum) sau in interiorul unei crevase, pesteri, scorburi acvatice ce poate fi inlocuita cu usurinta cu un ghiveci din pamant ars si nelacuit, cum este cazul lui Red Devil (Amphilophus labiatus).
   
    Substratul acvariilor poate fi alcatuit din nisip sau in cazul speciilor mai mari, din pietris de diferite granulatii, cichlidele nord si central americane obisnuiesc adesea sa sape, fapt pentru care substratul trebuie sa aiba o granulatie care le va permite acest lucru, este doar un comportament natural. Plantele pot lipsi din acvariu aproape in totalitate, exceptie facand cele fixate pe lemn scufundat, Anubias sp. sau cele de suprafata  Riccia Fluitans, Ceratopteris richardii sau Ceratopteris cornuta, aceste plante vor umbri anumite portiuni ale acvariului oferind pestilor unele zone mai linistite.
   
    Cele mai comune specii de cichlide nord si central americane sunt cele ale genului Cichlasoma, iar dintre acestea Cichlasoma nigrofsaciatum este cel mai usor de recunoscut. Este un peste nepretentios, putand fi gasit in mai multe tipuri de habitate acvatice din Guatemala. Acvariul acestora trebuie sa contina mai multe locuri in care sa se retraga, realizate din stanci, trunchiuri de copaci, crengi sau chiar ghivece din lut sparte, acestea din urma sunt necesare deoarece in interiorul acestora, pe substrat vor depune ei icrele. Plantele nu sunt necesare in acvariu deoarece acestia au obiceiul de a sapa foarte mult si cu siguranta plantele for fi dezradacinate, se pot adauga insa plante de suprafata sau plante precum Anubias sp.
   
    Este un peste care trebuie tinut in acvarii specifice sau numai impreuna cu alte ciclide. Sunt pesti foarte temperamentali, agresivi. Temperatura apei acvariului trebuie sa fie situate intre  22-26° C, cu o minima de 15° C pentru perioade scurte de timp. Se inmulteste foarte usor in captivitate iar acest lucru a facut posibila inmultirea selectiva. Se pot gasi in mai multe varietati dintre care amintim: Black Convict, Pink, Long Fin Pink, Gold.
   
    O alta specie comuna, reprezentativa pentru cichlidele din America Centrala este Jack Dempsey sau Cichlasoma octofasciatum. Cunoscut pentru mult timp sub denumirea de Cichlasoma biocellatum, este originar din America Centrala. Prefera o apa limpede, dura, cu un PH de 7-8 si o temperatura de 28 grade C.
   
    Atinge o lungime de aproximativ 20 cm la maturitate, masculii fiind mai mari decat femelele. Datorita taliei sale, ii trebuie un acvariu mare, in care luptele teritoriale sa poata fi evitate. Este recomandat ca aceste peste sa fie tinut in acvarii specifice, deoarece cu siguranta va devein agresiv cu alte specii, iar in perioada de depunere nivelul agresivitii creste.
   
    Este un peste foarte prolific, 500-800 de icre de care au grija ambii parintinti, dar, specific ciclidelor, uneori pot manifesta o grija insuficienta sau o grija prea mare fata de icre, ambele extreme ducand la pierderea pontei. Eclozarea are loc in 48 de ore la o temperatura de 28 grade C, dar icrele supravietuiesc si la o temperatura mai scazuta. Dupa eclozare, parintii prefera sa isi duca progeniturile in zone ale acvariului bogat plantate. Odata cu avnsarea in varsta, aripioara dorsala si cea anala se lungesc, putand astfel sa diferentiem masculii de femele (masculii fiind mai masivi, au aripioarele mai mari ca cele ale femelei). Puii cresc destul de repede si nu sunt pretentiosi in ceea ce priveste hrana.
   
    Plantele trebuie sa fie robuste iar decorul bine prins deoarece, uneori, acesti pesti joaca rolul unui demolator in acvariu. Substratul nu trebuie sa aiba o granulatie foarte mare deoarece particulele de hrana vor ramane blocate prin acesta si vor duce la scaderea calitatii apei.