Comportamentul agresiv al pestilor

    Indiferent ce tip de acvariu preferati, marin, dulcicol, de recif, cu cichlidae africane sau cu acvariu marin doar cu pesti, este bine sa cunoasteti cateva chestiuni despre comportamentul pestilor, in special despre comportamentul de natura agresiva. Cunoasterea acestor aspecte vor fi necesare in special atunci cand achizitionam unul sau mai multi pesti pe care in final, dupa carantina, ii vom introduce in acvariu si pentru ca acestia vor reactiona cu pestii deja prezenti in acvariu si trebuie sa stim de ce natura este aceasta interactiune.
   
    In interactiunile ce au loc in acvariu, se disting cinci categorii de comportament agresiv, fiecare dintre acestea avand o alta cauza iar pestii vor reactiona diferit. In cele ce urmeaza voi descrie pe scurt aceste cinci categorii de comportament agresiv si cauzele ce duc la acest tip de comportament.

1) Relatia prada-predator
Este una dintre cele mai intalnite si mai cunoscute relatii ce se stabilesc intre doi sau mai multi indivizi apartinand unor specii diferite. Acest tip de comportament este foarte evident, pestii rapitori, pestii omnivori sau chiar oportunisti de talie mare vor incerca sa se hraneasca cu indivizii altor specii, suficient de mici pentru a fi perceputi drept hrana. Un astfel de exemplu este o murena ce a capturat si se va hrani cu un crab sau cu o creveta.

2) Apararea teritoriului
Acest tip de comportament nu este prezent la orice specie de peste, existand atat specii teritoriale cat si specii de grup. In general acest comportament se manifesta asupra membrilor propriei specii. De obicei toti pestii reactioneaza la fel, pe masura ce pestele care isi apara teritoriul observa un alt peste ce a patruns in teritoriul sau, acesta il hartuieste, il alearga pana cand il scoate din zona sa, apoi revine. Daca insa un peste are drept teritoriu intregul acvariu si fara cunostinta de cauza este introdus un alt individ, acesta din urma poate fi mai mult decat hartuit, va fi ranit si nu i se va permite sa se hraneasca, in cele mai multe din cazuri acesta poate muri.

    Desi in literatura de specialitate se spune ca doua specii sunt compatibile, acestea pot fi, insa pot fi considerate compatibile doar in anumite conditii. Daca unul din pesti are deja un teritoriu stabilit, este bine ingrijit, bine hranit si voinic s-ar putea sa fie agresiv cu nou venitii. Pentru a se evita astfel de interactiuni, daca se doreste pastrarea a doi indivizi ce ar putea avea dispute legate de teritoriu in acelasi acvariu, ne vom asigura ca acvariul este suficient de mare pentru ambii pesti si acestia vor fi introdusi in acvariu simultan. In asa fel niciunul din cei doi pesti nu vor avea un teritoriu deja stability pe care sa il apere.

    Incompatibilitatea speciilor de pesti este in cea mai mare parte datorata teritorialitatii uneia dintre specii, de aceea voi acorda o mai mare atentie acestui tip de comportament pentru a descrie exact ce trebuie facut si cum trebuie actionat.

    Daca se doreste introducerea unui peste intr-un acvariu deja instalat, unde pestii si-au stabilit teritoriile, in afara de metoda introducerii simultane in acvariu se poate actiona si in alte moduri pentru a descuraja astfel de comportament. Se pot scoate toti pestii din acvariu si se poate rearanja piatra vie, repozitionarea unor decoratiuni in asa fel incat acvariul sa arate putin diferit apoi se reintroduc, inclusiv cei noi, in asa fel se simuleaza introducerea simultana intr-un acvariu nou. O alta tehnica este despartirea acvariului in doua parti cu ajutorul unei bucati de geam sau a unei bucati de plastic transparent. Intr-o parte vor sta pestii instalati in acvariu iar in cealalta parte va/vor sta nou venitul/ venitii. In acest fel pestii se vor putea vedea o perioada pana se obisnuiesc apoi se inlatura bariera. Aceeasi metoda aplicata putin diferit este metoda in care nou venitul se va tine intr-o cusca sau cutie cu peretii transparenti, in interiorul acvariului, dupa o perioada in care pestii se vor obisnui se va elibera nou venitul. Se va acorda insa o mai mare atentie circulatiei apei si filtrarii in asa fel incat ambele compartimente ale acvariului sa beneficieze de acestea.

3) Apararea perechii
Apararea perechii se manifesta in special la perechile ce au deja cel putin o ponta depusa si se manifesta impotriva mambrilor aceleiasi specii dar de sex opus. Acest tip de comportament are ca scop inlaturarea competitiei in ceea ce priveste reproducerea, adica fiecare peste se va asigura ca el se va reproduce si ca el isi va asigura supravietuirea puilor. In asa fel se vor reproduce doar indivizii vigurosi, sanatosi si se va asigura existenta unei noi generatii sanatoase. Spre exemplu daca intr-un acvariu este o pereche de Angelfish, Butterflyfish sau orice altceva si se adauga un alt mascul, atunci masculul din pereche va incerca eliminarea noului venit, daca se adauga o femela, atunci femela din pereche va incerca eliminarea nou venitei, acest comportament este foarte similar geloziei intalnita la oameni. Pentru a se evita acest tip de comportament se vor pastra pesti cu acelasi sex in acvariu sau doar perechi.

4) Apararea icelor, a larvelor sau a puilor
Spre deosebire de celelalte tipuri de agresiuni, acesta se manifesta impotriva oricaror pesti ce se apropie de ponta, indiferent de specie, uneori chiar si impotriva neveratelor. Se cunoaste foarte bine faptul ca atunci cand depun icre pestii devin mai agresivi, acest lucru este perfect normal si este de inteles, ei doar se asigura ca un procent cat mai mare din pui vor trece de perioada critica din viata lor, perioada in care sunt lipsiti de aparare. Acest tip de comportament nu se regaseste la toate speciile de pesti, exista specii ce nu prezinta nici un fel de grija parentala pentru ponta, iar in mare parte din cazuri acestia depun un numar foarte mare de icre (fie individual, fie colectiv) in asa fel incat numarul in sine al icrelor/larvelor este o garantie a supravietuirii celor mai rezistenti dintre indivizi.

5) Regimul de hrana oportunistic
Acest tip de comportament agresiv se manifesta asupra propriei specii, altor specii, ba chiar si asupra nevertebratelor. Pestii incearca, sa vada daca un alt peste/nevertebrata este comestibila, daca va putea riposte sau nu si daca poate sau nu sa fie mancata. Acesti pesti vor manca aproape orice, de aceea se recomanda sa fie tinuti in acvarii impreuna cu alte specii agresive si nu impreuna cu nevertebrate mici.

    O data cunoscute aceste forme ale agresiunii pestilor, se poate intelege mai bine comportameltul pestilor din acvariu si se poate actiona in cunostiinta de cauza. Comportamentul in general, fie al pestilor, al nevertebratelor sau a oricarei alte categorii de organisme este foarte greu de studiat si greu de inteles insa unele aspecte au fost clarificate, necunoscutele sunt insa mult mai multe.