Decorarea acvariului marin

    Pe langa functionalitatea acvariului, estetica acestuia este importanta, deoarece un acvariu trebuie sa reprezinte un colt de natura ce atrage privirile si le incanta. Desi regulile referitoare la decorarea acvariului marin sunt de ordin general, punctand in special materialele folosite, modul de decorare si aranjament al componentelor acvariului va fi stabilit de fiecare acvarist in parte, in functie de imaginatie, de preferinte, de dimensiunile acvariului, etc.

    In ceea ce priveste materialele folosite atat pentru decorare cat si la sistemele de filtrare si circulare a apei, acestea trebuie sa fie confectionate din materiale inerte, care sa nu se dizolve si care sa nu emita in apa diferiti compusi daunatori, cele mai indicate materiale sunt cele naturale. Inainte de folosirea acestora in acvariu, ele trebuiesc spalate sau chiar dezinfectate pentru a nu purta germeni sau paraziti ce ar putea pune in pericol viata sau sanatatea pestilor si a nevertebratelor din acvariu. Se va evita contactul dintre echipamentele cu componente metalice si apa sarata deoarece aceasta apa va coroda aceste echipamente, exceptie fac acele echipamente despre care producatorul spune ca sunt rezistente. Pentru a decora un acvariu marin, cele mai utilizate materiale sunt nisipul, bucati de stanci si piatra vie.

    Substratul acvariului cel mai des utilizat este nisipul si sau bucati de roci. Cele mai recomandate tipuri de nisip sunt cele care au un continut ridicat de calciu si care provine din ocean sau din mare. La alegerea nisipului se va tine cont de natura si de marimea granulelor acestuia, mai multe detalii pot fi gasite in articolul „Substratul acvariului marin”.

    Este important ca vietuitoarele acvariului sa se simta in siguranta iar mediul lor de viata sa le satisfaca toate necesitatile, adica la decorarea acvariului se vor lua in calcul si necesitatea crevetilor de a avea acces la ascunzatori precum gelerii, spatii dintre pietre, cornise si mici grote. Aceste locuri retrase sunt necesare pentru ca micile organisme sa se poata refugia de alti locatari ai acvariului ce ar putea sa ii hartuiasca. Folosirea pietrei vii va asigura aceasta necesitate deoarece acestea au, prin natura lor forme neregulate iar apropierea mai multor bucati de piatra vie va asigura existenta unor astfel de spatii inguste. Pentru a se realiza un mediu de viata prielnic pentru mai multe categorii de animale, se pot folosi piatra vie, corali, roci sau orice coimbinatii dintre acestea.

Decorarea acvariului folosind roci

    Acvariul marin poate avea, pe langa piatra vie si roci obisnuite. Aceste roci pot fi aranjate in asa fel incat sa formeze mai multe gramezi sau chiar trepte pe fundul acvariului. Acest tip de arnajament va tine cont de necesitatile pestilor si ale nevertebratelor si se vor realiza si tuneluri, grote si alte tipuri de locuri ascunse.
    
    Acestea sunt mai ieftine decat piatra vie si pot fi folosite ca pietre de baza, deasupra lor fiind pozitionate bucatile de piatra vie. In funtie de natura rocilor folosite, acestea pot fi colonizate mai devreme sau mai tarziu devenind si ele piatra vie, insa pentru aceasta este nevoie de timp si de un tip de roca bogata in calciu, poroasa, non-toxica.

    Se vor evita rocile cu un continut ridicat de metale, in special cele cu continut de fier, fosfor, fosfati, plumb si cupru. Cele mai bune roci pentru acvaristica marina sunt rocile cu un continut mare de calciu, strontiu si care sunt extrase din mare sau ocean.

Decorarea acvariului folosind corali

    Un acvariu de tip recif nu va fi niciodata intreg fara corali, in acest tip de acvariu se vor folosi in special coralii vii. Acestia vor fi plasati in partea superioara a pietrelor vii sau a rocilor iar dupa ce se vor adapta si se vor dezvolta acestia impreuna cu anemonele vor da acvariului o explozie de culoare si forma. Coralii vii sunt cei mai folositi corali in acvaristica, pe buna dreptate.
 
    Pe langa coralii vii se mai folosesc si scheleti de corali sau chiar replici ale coralilor pentru a decora acvariul. Acestea sunt folosite in special in acvariile cu pesti daunatori coralilor vii. Scheletii de corali sunt folositi si in acvariile de tip recif, ca suport pentru coralii vii, profitand de faptul ca sunt porosi, deci vor putea fi usor colonizati de micile crustacee ale pietrei vii sau chiar de alti polipi de coral, sunt naturali si nu vor afecta negativ calitatea apei si nu in ultimul rand respecta tematica acvariului de tip recif.

    Aceste fragmente de corali pot fi folosite de asemenea pentru a asigura pestilor si nevertebratelor spatii retrase in care acestea sa doarma, sa scape de urmaritori ce i-ar putea hartui sau pur si simplu sa se ascunda. Asigurarea pestilor si nevertebratelor cu astfel de refucii face ca ele sa se simta mai in siguranta si stiind ca se pot retrage oricand intr-un loc sigur, ele se vor aventura mai mult in camp deschis, putand astfel fi admirate.
   
    La achizitionarea acestor schelete de corali, trebuie sa va asigurati ca nu au fost tratati cu diferite substante chimice si ca nu au fost acoperite cu un strat de lac. De asemena pot exista replici ale scheletilor de corali ce nu tin cont de siguranta materialelor si care astfel sunt realizate din materiale toxice pentru pesti insa achizitionarea unor replici realizate de firme cunoscute in acvaristica nu ar trebui sa va ingrijoreze.

Decorarea acvariului folosind scoici

    Scoicile sau mai exact cochiliile de scoici si melci marini, adaugate in acvariu reprezinta un plus de estetica dar au si un rol practic. Cochiliile adunate de toata lumea pe plaja sau achizitionate si adaugate in acvariu vor oferi acvariului un plus de autenticitate, de forma si de culoare insa acestea pot fi folosite de catre crabi-pustinc, crabi ai caror abdomen este moale si sensibil, pe post de exoschelet, cochiliile de melci mai mari pot servi pe post de adapost ci pestilor de talie mica sau chiar crevetilor. In cazul prezentei crabilor-pustnic in acvariu este obligatorie adaugarea suplimentara a unor cochilii goale de melci deoarece intre acesti crabi exista o serioasa competitie pentru cochilii, pe masura ce acestia cresc iar aceasta competitie poate insemna chiar ucidera oponentului daca stocul de cochilii este insuficient.

    La achizitionarea cochiliilor de melci sau scoici se vor evita acele cochilii care au fost lacuite pentru a le reda stralucirea, aceste lacuri sunt aproape intotdeauna toxice daca sunt introduse in apa acvariului.

Decorarea acvariului folosind plante

    Plantele marine sunt foarte putine, mediul marin fiind populat preponderent cu alge, macro si microfite. Plantele artificiale disponibile in comert sunt in cele mai multe din cazuri, replici ale plantelor dulcilole iar introducerea lor intr-un acvariu marin ar insemna abaterea de la tematica marina. Sunt insa disponibile replici ale unor specii marine de plante si alge, realizate din matase sau alte materiale delicate. Unele dintre aceste replici sunt vopsite iar o data introduse in apa se pot decolora, contaminand apa cu diversi polimeri toxici, pentru a se evita aceste situatii se va citi cu atentie eticheta produsului.

Fundalul acvariului

    Cei mai mult acvaristi prefera ca geamul din spatele acvariului sa fie acoperit pentru a se putea concentra privirea asupra a ceea ce este in acvariu si nu in spatele lui. Cele mai comune doua metode de acoperire a gemului din spate a acvariului le constituie vopsirea acestia sau aplicarea unei folii imprimate cu imagini marine. Vopsirea geamului acvariului este foarte simpla, putand fi vopsit cu orice vopsea cauciucata, in doua straturi, pentru aceasta se pot folosi culori precum negru sau diferite nuante de albastru.

    Indiferent ce metode de decorare preferati, cel mai important aspect al decorarii nu poate fi invatat, el fiind o chestiune de gust, rafinament si imaginatie.
   
    Ecolog Stelian Valentin Stanescu,
    Comunitatea Acvarii de vis