Despre nevertebratele din acvariu

            Pentru cei ce vor ca acvariul lor sa fie o copie miniaturala a unui mediu acvatic, este important ca acvariul sa cuprinda mai mult decat pesti si plante, o componenta importanta fiind nevertebtratele.

            Nevertebratele sunt organisme care fac parte din regnul Animalia si care nu au coloana vertebrala si nici endoschelet osos, in aceasta categorie se gasesc foarte multe specii de moluste, insecte, crustacee, arahnide si altele. De fapt nevertebratele sunt mult mai numeroase ca numar de specii decat vertebratele (60.000 specii), cuprinzand in jur de 1.200.000 de specii cunoscute pana in prezent iar altele urmeaza a fi descoperite.

            Un mediu acvatic natural cuprinde mult mai multe specii de nevertebrate decat se pot ingriji in acvariu, dar din fericire cele mai interesante din ele se pot creste si inmulti in acvariu relativ usor.

            Reprezentantii consacrati ai nevertebratelor acvatice sunt melcii, racii, crabii crevetii, scoicile, anemonele si coralii, nudibranhiatele si echinodermele (arici de mare si stele de mare).

            In prezenta lucrare vom sublinia importanta pe care nevertebratele o au intr-un ecosistem si respectiv, in acvariu, limitandu-ne doar la acele specii care pot fi crescute in captivitate, excluzand nevertebrate care au rol in special in hranire.

Molustele

            In categoria molustelor, de fapt in Filum Mollusca se incadreaza melcii (Clasa Gasteropoda), scoicile (Clasa Bivalvia), caracatitele, sepiile si calmarii (clasa Cephalopoda)

            1.Melcii.

            In acvariu melcii sunt importanti deoarece acestia se hranesc cu resturi de hrana din mesele pestilor, cu cadavre de pesti si cu frunzele ofilite ale plantelor, dar si cu alge (insa nu exceleaza in aceasta). Faptul ca melcii se hranesc cu aceste resturi este benefic pentru un acvariu deoarece ei maruntesc materia organica vegetala si animala pregatind-o pentru a fi descompusa mai usor de catre bacterii, care o transforma mai departe in materie anorganica si care poate fi folosita de catre plante in dezvoltare.

           2. Scoicile.

           Ele se hranesc prin filtrarea apei acvariului in permanenta, retinand orice microorganisme precum Rotiferi, alge si protozoarele. Majoritatea speciilor de scoici prefera sa se ingroape in substrat si se deplaseaza foarte lent prin acesta putand dezradacina unele plante. In acvariu scoicile nu ranesc nici pestii, nici icrele acestora si ofera un plus de filtrare, adevarat nu la standardele filtrelor dar chiar si asa este utila si placuta in acvarii.

Crustaceele

           Crustaceele sunt foarte des intalnite in acvariu, atat creveti cat si raci sau crabi. Acestia, ca si melcii maruntesc material organica moarta sau resturile de pesti si o pregatesc pentru descompunere de catre bacterii.

           1.Crevetii.

          Acestia mai au un avantaj, acestia se hranesc si cu alge, desi nu toti, sunt specii precum Cardinia multidentata (crevetii Amano) care chiar exceleaza la acest capitol. In general crevetii sunt tinuti in acvariu pentru culorile lor vii si pentru ca faptul ca, pentru ca sunt introdusi in acvaristica relativ recent acestia sunt apreciati pentru ca nu deranjeaza plantele si pot fi foare usor crescuti cu pesti de talie mica in acvarii de tip “aquascape”.

           2.Racii

         Nu sunt la fel de indragiti precum crevetii deoarece ei pot taia plantele, pot sapa si dezradacina plantele si chiar pot  omori pestii mai mici sau mai lenti. Totusi exista raci, precum Procambarus alleni care se recarca prin coloritul lor de un albastru intens, de unde si denumirea de Electric Blue Crayfish sau Procambarus clarkii cu un colorit rosu inchis.

          3.Crabii.

         Sunt indragiti in special de catre acvaristii de apa sarata deoarece completeaza imaginea unui recif. Cel mai des sunt crescuti crapi pustic sau Paguri, acestia au abdomenul moale si foarte sensibil, astfel ca ei se refugiaza in cochilii parasite de melci, existand chiar o concurenta pentru acestea.

Echinodermele

          Stelele, aricii si castravetii de mare, sunt principalele reprezentante ale grupului Echinoderme, cuvant care inseamna "cu pielea spinoasa".Spre deosebire de majoritatea animalelor care au o simetrie bilaterala, echinodermele au o simetrie radiala, corpul lor fiind format din 5 parti similare,dispuse regulat in jurul unui ax central,ca si spitele unei roti.

          1. Stelele de mare.

          Cu o mare varietate de culori si dimensiuni, spelele de mare sunt indragite de toata lumea, in special de acvaristi, acestea ofera acvariilor marine un motiv in plus sa atraga priviri.

          2. Aricii de mare

           Se hranesc aproape permanent algele din acvariu, fiind foarte important pentru a mentine sub control populatia de alge dintr-un acvariu marin. Alimentatia lor nu se rezuma la alge, acestia se mai hranesc si cu resturile meselor pestilor.

          3. Castravetii de mare

          Sunt foarte divers si intens colorati, avand nuante de albastru, rosu galben sau verde in functie de specie. Desi sunt mai dificil de ingrijit in acvariu sunt la fel de indragiti precum stelele de mare din cauza coloritului lor.

Anemone si corali

            Desi nu sunt inrudite am preferat sa le incadrez in aceeasi categorie deoarece atat anemonele cat si coralii sunt componente esentiale ale unui acvariu marin de tip recif. Aceste organisme nu sunt tinute in acvariu doar de dragul coloritului ci din motive practice: reciful este un sistem complex iar anemonele si coralii stau la baza acestuia, fiind indispensabili pentru pesti.

            1.Anemonele

          Sunt animale marine care au corpul sub forma cilindrica si stau fixate pe stanci sau anumiti corali. Gura acestora este inconjurata de tentacule viu colorate, dandu-le aspectul unei flori. Tocmai din aceasta cauza sunt adesea asociate cu plantele si nu cu animalele. Aceste organisme prezinta pe tentacule celule urzicatoare care le apara de pradatori, insa unii pesti au invatat ca in preajma anemonei sunt in siguranta si au evoluat in asa fel incat sa secrete o mai mare cantitate de mucus si astfel se protejeaza de urzicaturile anemonei. Acesti pesti sunt pestii clovn, cei mai cunoscuti locuitori ai recifurilor de corali.

           2. Coralii

         Sunt organisme simple care isi secreta in jurul corpului un exoschelet calcaros, polipul prezinta opt tentacule cu care prinde din masa apei diferite particule cu care se hraneste, particule precum mysis, zooplancton si fitoplancton. Acesta a stabilit o relatie de simbioza cu o alga, putand astfel sa se hraneasca si prin fotosinteza, cu ajutorul algei.

         Indiferent daca preferati un acvariu marin sau unul dulcilol, nevertebratele sunt o componenta foarte importanta a acestuia, poate chiar esentiala, ajutand la stabilirea echilibrului ecologic din acesta si dupa caz acestea pot oferi si un plus de culoare si pot contribui la sporirea esteticii acvariului.

                                                                                    Ecolog Stanescu Stelian,

Comunitarea Acvarii de vis