Despre nitrati

    Nitratii reprezinta compusi ai azotului care se gasesc in mod normal in apa. In apa acvariului se gasesc resturi de mancare si produse metabolice de la pesti, acestea sunt procesate de catre bacteriile Nitrosomas si rezulta nitritii, acestia sunt procesati de catre bacteriile Nitrobacter si rezulta nitratii.

    In mediul acvatic natural nitratii sunt folositi de plante pentru a se dezvolta dar si de alge, fiind astfel eliminate o mare parte din nitratii corpului de apa. In acvariu lucrurile stau putin diferit, acvariul are nevoie de interventia omului pentru a evolua normal. Nitratii se pot elimina din apa acvariului realizandu-se schimburi pariale regulate de apa, in caz contrar, acestia pot afecta sanatatea si bunastarea pestilor, ducand la scaderea sistemului imunitar si la instalarea unor boli precum gris sau fin-rot, tot din cauza unei cantitati mari de nitrati din acvariu, se pot dezvolta alegele excesiv, afectand estetica acvariului.

    Nu se poate spune cu mare exactitate ce concentratie a nitratilor este fatala pentru pesti, aceasta variind de la specie la specie insa majoritatea acvaristilor sunt de parere ca nivelul acestora trebuie sa fie cat mai mic, intotdeauna sub 40ppm si daca este posibil, chiar sub 20ppm. In vederea monitorizarii nivelului nitratilor din acvariu, apa acestuia se va testa saptamanal sau chiar mai des si se va nota evolutia valorilor.

    Nitratii reprezinta produsul finit al ciclului azotului. Orice acvariu in care se gasesc organisme vii va acumula nitrati, aceasta fiind o consecinta naturala a procesului de filtrare. Filtrarea obisnuita a acvariului nu inlatura nitratii, acestia trebuind inlaturati prin schimbari partiale regulate de apa. Un acvariu obisnuit, care nu este suprapopulat, iar pestii nu sunt suprahraniti va necesita o schimbare de apa de 25% din volumul de apa in fiecare saptamana pentru a tine sub control nitratii si pentru a improspata mineralele si microelementele pe care plantele si ceilalti ocupanti ai acvariului le-au consumat.

    Daca in urma monitorizxarii nitratilor veti observa ca in apa acvariului se gaseste o concentratie ridicata de nitrati, veti fi nevoit sa actionati. In primul rand trebuie sa realizati acea schimbare partiala de apa iar apoi trebuie sa stabiliti din ce cauta concentratia de nitrati a crescut, in cele mai multe dintre cazuri, nitratii cresc datorita faptului ca acvariul este suprapopulat, datorita faptului ca nu ati realizat la timp schimbarea partiala de apa, ca nu ati eliminat resturile de hrana prinse in substrat sau datorita faptului ca suprahraniti pestii. Daca va regasiti in una din situatiile amintite, incercati sa actionati ca atare.

    Daca acvariul este populat corect, tinand cont de necesitatea de spatiu a fiecarui peste, daca nu suprahraniti pestii, daca schimbati partial apa acvariului si daca curatati regulat substratul acvariului, atunci inseamna ca ar trebui sa va indreptati atentia catre sursa dumneavoastra de apa, se poate intampla ca apa la sursa sa aiba o concentratie mare de nitrati si ar fi cazul sa o testati pentru a va convinge.

    In cazul in care singura dumneavoastra sursa constanta de apa prezinta un nivel al nitratilor prea mare si aveti probleme in acvariu din aceasta cauza, se poate actiona fie la sistemul de filtrare si la acvariu, pentru a permite reducerea unei cantitati mai mari a nitratilor, fie se poate interveni la sursa de apa, inainte de a introduce apa in acvariu.

    In primul caz, cand vom modifica acvariul si sistemul de filtrare pentru a putea face fata la o mai mare cantitate de nitrati, se poate reduce numarul pestilor din acvariu. Aceasta abordare este una simpla si are loc in special atunci cand concentratia nitratilor este mare, insa nu alarmanta, ci se mentine totusi sub limita de 40ppm. Se mai pot lua si alte masuri de prevenire a maririi concentratie de nitrati din acvariu, asfel se poate gestiona mai cu atentie hrana, asigurandu-ne ca dupa masa pestilor nu rezulta o cantitate semnificativa de resturi neconsumate, inlaturarea resturilor de hrana neconsumate dupa fiecare masa si realizarea unor schimburi de apa mai dese, de doua ori pe saptamana de exemplu.

    Stiind faptul ca nitratii sunt folositi de plante in dezvoltarea lor, se pot adauga mai multe plante in acvariu, unele plante dau rezultate mai bune decat altele lar printe cele mai bune rezultate pot fi obtinute de la banala lintita.

    In comert se gasesc solutii pentru diminuarea concentratiei de nitrati din apa, astfel se pot achizitiona bureti ce absorb nitratii, de la Juwel, insa acestia trebuiesc inlocuiti regulat deoarece isi pierd din randament si nu vor mai avea aceleasi rezultate, sau se mai pot folosi pungulele API Nitrazorb care au avantajul ca se pot reactiva prin scufundarea in apa sarata. O serie de produse disponibile din comert se pot folosi fara a fi necesara inlocuirea sau reactivarea lor, astfel Seachem DeNitrate, folosit in special in cazul filtrelor cu debit mic si Seachem Matrix, potrivit filtrelor cu debit mare, pot fi folosite in interiorul filtrului si  vor contribui la filtrarea biologica. Tetra Nitrate Minus este un aditiv lichid care contine numeroase bacterii consumatoare de nitrati si care pot fi adaugate in apa, insa datorita faptului ca aceste bacterii sunt prin natura lor anaerobe, durata lor de viata este scurta iar procesul trebuie reluat saptamanal.

    In cazul in care apa de la sursa contine o cantitate mare de nitrati si se doreste scaderea concentratiei de nitrati inainte de introducerea noii ape in acvariu sau in cazul in care concentratia de nitrati din apa de la sursa este inacceptabil de mare se poate folosi un sistem de filtrare prin osmoza inversa iar apa rezultata poate fi amestecata cu apa de la robinet. O alta varianta ar fi instalarea unui filtru reducator de nitrati, acesta va inlatura nitratii din apa insa nu va modifica celelalte componente chimice ale apei. Aceste sisteme pot fi montate permanent, avand propriul robinet sau temporar, folosind un adaptor. Avantajul acestor sisteme este ca nu numai ca ajuta la pastrarea starii de sanatate a pestilor ci si a dumneavoastra, deoarece nitratii sunt toxici si pentru oameni.

    Efectele nitratilor asupra starii de sanatate sunt in general o consecinta a transformarii rapide a acestora la nitriti (NO2-) in organismul uman. Nitritii reactioneaza cu hemoglobina pentru a produce methemoglobina (o forma a pigmentului care este incapabila de a transporta oxigenul). La adulti, aceasta este rapid redusa inapoi la oxihemoglobina. La copii pana la varsta de trei luni, oricum sistemul relevant de enzime este incomplet dezvoltat iar si methemoglobina formata poate sa creasca si sa se concretizeze intr-o potentiala stare clinica fatala cunoscuta sub forma de.

    Principalele simptome ale methemoglobinemie sunt:
    - cianoza intensa, difuza, cu nuante brune sau cenusii,
    - colici,
    - ameteli,
    - greata,
    - senzatie de sufocare.

    In cazul sugarilor, evolutia bolii este foarte rapida, uneori de cateva ore, si de multe ori fatala.