Echipament esential acvariului marin

Acvariul marin, de tip recif este un acvariu complex, cu o multitudine de vietati, de diferite forme si culori, este cu totul special si se deosebeste complet de acvariul dulcicol. Acest tip de acvariu este cu siguranta o bucatica din exoticul recifelor adusa in casa iubitorilor de natura care va atrage privirile tuturor. Adesea acvaristii sunt descurajati tocmai de aceasta complexitate a acvariului si sper ca cu prezentul articol sa ajut la lamurirea detaliilor legate de amenajarea unui astfel de acvariu, astfel ca voi descrie pe scurt echipamentul necesar unui acvariu marin.

Bazinul

       Se recomanda ca acvariile marine sa nu aiba un volum mai mic de 100 de litri, insa exista si cazuri in care sunt ingrijite specii mici, spre exemplu nevertebratele sau calutii de mare, unde nu este nevoie de un volum insemnat. Volumul acvariului va fi primul lucru de care trebuie sa tinem cont atunci cand stabilim speciile de pesti ce vor popula acvariul, astfel acestea pot varia intre 30-60 litri si peste 5-6000 de litri. Dimensiunile acvariului vor fi stabilite in functie de locul in care va fi amplasat acvariul si de spatiul disponibil insa este bine ca lungimea acvariului sa fie de doua ori mai mare decat latimea sau decat inaltimea, de exemplu: Lungime 120cm, latime 60cm si 60cm inaltime.

 Filtrarea

      Spre deosebire de acvariul dulcicol, acvariul marin necesita o filtrare foarte eficienta, asigurata de unul sau mai multe tipuri de filtre, aceste filtre pot fi:

a) Filtrarea biologica. Filtrul biologic nu reprezinta altceva decat un mediu prielnic pentru dezvoltarea nitrobacteriilor, aceste bacterii sunt aerobe si sunt responsabile de oxidarea nitratilor, transformandu-i in nitriti. Orice suprafata din acvariu, atat timp cat acesta este ciclat corespunzator va contine astfel de bacterii insa ele nu sunt suficiente, aici intra in actiune filtrul biologic. Acest filtru biologic, amplasat in afara acvariului prezinta mai multe materiale filtrante, poroase, in asa fel incat sa asigure o suprafata cat mai mare intr-un volum cat mai mic. Detalierea unui astfel de filtru este inutila in acest articol deoarece in funtie de spatiul disponibil, fiecare acvarist il va construi diferit, insa principiul este acelasi.

b) Skimmer-ul. Acest dispozitiv este obigatoriu in orice acvariu marin deoarece el inlatura o mare parte din materia organica prezenta in apa, astfel datorita lui, apa va fi limpede precum cristalul. El functioneaza prin concentrarea proteinei in mici bule de aer, apoi depoziteaza rezuduurile intr-un recipient ce va fi golit ulterior.

c) Filtrul cu UV. Filtrarea cu ajutorul radiatiilor UV este folosita pentru reducerea turbiditatii datorata algelor verzi, aceasta radiatie este fatala microorganismelor si daca sunt supuse la un astfel de tratament acestea sunt omorate iar apa este practic sterila insa acest tip de filtrare are dezavantaje deoarece neutralizeaza microelemente importante pentru plante, unul dintre ele fiind fierul, insa se recomanda sa fie folosit dupa incheierea unui tratament medicamentos deoarece acesta ii scade sau chiar anuleaza actiunea.

 Instalatia de Ozmoza Inversa (R.O.- Reversed Osmosis)

        Osmoza este un fenomen natural care apare de cite ori doua solutii apoase cu concentratii diferite de ioni (materii dizolvate in apa) sunt separate printr-o membrana semipermeabila. Datorita fortelor de difuzie are loc un transfer de molecule de apa dinspre solutia cu concentratie mai scazuta de ioni spre solutia cu concentratie mai ridicata de ioni, pana cind concentratiile celor doua solutii devin egale. Membrana semipermeabila permite doar difuzia moleculelor de apa spre solutia mai concentrata nu insa si pe cea a materiilor dizolvate din solutia mai concentrata spre solutia cu concentratie mai scazuta. Osmoza inversa este un proces tehnic ce aplica fenomenul de osmoza in sens invers. Echipamentele cu proces de osmoza inversa nu necesita tratarea chimica a apei, elimina peste 99% din impuritatile organice si anorganice dizolvate in apa, elimina peste 99% din impuritatile biologice (bacterii, virusi, streptococi fecali) din apa si asigura o calitate ideala a apei filtrate, independent de calitatea apei de intrare. Apa obtinuta prin osmoza inversa este o apa pura, demineralizata si aproape sterila.

 Senzorul de nivel

        In urma evaporarii, salinitatea apei se modifica, respectiv creste, deci nesupravegheat, nivelul de apa din acvariu poate deveni un pericol. Acest dispozitiv este alcatuit dintr-un senzor de nivel, un releu de comanda si o pompa peristaltica. Senzorul de nivel este pozitionat in refugiumul intern. Cand sesizeaza o mica scadere a nivelului apei, releul sistemului cupleaza pompa peristaltica, care cu un debit extrem de mic (3L/h) pompeaza apa din recipientul de apa osmozata in bazin. Sistemul se opreste in momentul in care senzorul sesizeaza nivelul maxim.

 Aerarea acvariului

        Apa marina, datorita agitatiei permanente de la suprafata, a valurilor, este foarte puternic oxigenata, acest lucru trebuie reprodus si in acvariu. Aerarea se poate face si cu pompe de aer, ca si in cazul acvariului dulcicol insa este necesar sa existe o agitare a suprafetei apei in asa fel incat sa imite valurile, aici intervine pompa de valuri. Pompa de valuri este o pompa de apa ce imita miscarea regulata a valurilor, asigurandu-se astfel atat oxigenarea apei cat si curentii necesari din acvariu.

 Incalzirea apei

        Incalzirea apei se poate realizea cu incalzitoare obisnuite, folosite si in cazul acvaristicii dulcicole. In functie de habitatul reprodus este posibil ca apa sa trebuieasca mai de graba racita, decat incalzita, astfel se pot folosi instalatii de aer conditionat sau chillere. Chillerul este un dispozitiv care, cu ajutorul unui termostat, mentine temperatura apei constanta, la o valoare setata in prealabil, indiferent de temperatura ambientala. Trebuie de asemenea tinut cont de faptul ca instalatia de iluminat poate degaja multa caldura si aerul de deasupra acvariului trebuie recirculat. 

 Iluminarea

        Acvariul marin  trebuie sa fie mult mai bine iluminat in comparatie cu cel dulcicol, deoarece atat algele, cat si coralii sunt organisme ce depind de lumina iar intrebul ecosistem depinde, intr-un fel sau altul de ei. In functie de speciile alese, ce vor popula acvariul este bine sa alegem si sistemul de iluminat.. Lampile cu halogenuri metalice (sau metalhalide) sunt ideale pentru corali, insa se mai pot folosi si becuri de 250W. Culoarea luminii este un alt aspect important insa acesta este mai de graba o chestiune de gust decat de functionalitate. Atat coralii cat si algele se pot dezvolta sub aproape orice spectru insa daca lumina are o anumita culoare, acvariul va capata un aspect superb.

 Refugiumul

        Refugiumul reprezinta un bazin anexat acvariului principal. Refugium trebuie fixat in circuitul apei de acvariu si poate fi poate fi folosit intr-o varietate de moduri:
- ca un refugium (cu piatra vie);
- cu un filtru pentru alge ;
- ca un pat de nisip adanc pentru inlaturarea nitratilor;
- ca un rezervor folosit pentru aclimatizarea si tratarea pestilor noi inaninte ca acestia sa fie introdusi in acvariului principal.

 

In ceea ce priveste echipamentul esential pentru un acvariu marin, cred ca am atins toate problemele esentiale si am reusit sa stabilesc o lista “must have” pentru un acvariu marin. Voi reveni cu completari in ceea ce priveste vietatile. Sper ca in viitorul nu foarte indepartat acvaristica marina sa aiba tot mai multi adepti sis a se extinda cel putin la fel ca cea dulcicola.

 

Ecolog Stelian Valentin Stanescu,

Comunitatea Acvarii de vis