ILUMINAREA ACVARIULUI - Tuburile fluorescente

Pornind de la articolul, a carui traducere este prezenta si pe alte site-uri de acvaristica din Romania si strainatate, am considerat utila prezenta unor astfel de informatii si pe site-ul "Acvarii de Vis".

Spre deosebire de articolul sursa, prezenta lucrare se doreste mai bogata in informatiile referitoare la caracteristicile tuburilor fluorescente si implicit la importanta iluminarii corecte a unui acvariu. Aceste informatii suplimentare sint utile, macar datorita noutatilor furnizate, cit si a usurarii deciziei asupra alegerii marcii si modelului unui tub fluorescent.

Ca sa putem intelege cit mai bine importanta iluminarii corecte a unui acvariu, trebuie sa intelegem mai intii notiunile de baza despre lumina.

Lumina este constituita din particule electromagnetice denumite fotoni, care se deplaseaza sub forma de unde, avind o viteza de 300.000 Km/s. Lungimile acestor unde sint diferite, se masoara in nanometri (nm), iar totalitatea lor formeaza spectrul luminii. Ochiul omenesc percepe o mica parte a spectrului electromagnetic si anume undele cuprinse intre 700 - 400nm. Culorile spectrului vizibil sint: Rosu, Oranj (portocaliu), Galben, Verde, Albastru, Indigo, Violet si pot fi memorate mai usor in formula R-O-G-V-A-I-V.