Ingrijirea unui acvariu

 

            Ingrijirea unui acvariu reprezinta incercarea de a mentine echilibrul ecologic din acesta, tinand cont de necesitatile pestilor, plantelor si nevertebratelor si de factorii de risc de care acestia sunt amenintati.

            Am venit in sprijinul incepatorilor in domeniul acvaristicii cu acest articol dezvoltand modul in care un acvariu ipotetic trebuie ingrijit, mentionand ca informatiile sunt orientative, fiecare fiind liber sa isi gestioneze sarcinile dupa bunul plac, mai ales ca unele acvarii necesita mai multa grija si atentie decat altele.

Ingrijirea acvariului difera de la un acvariu la altul in functie de echipamentele cu care acesta este dotat asa ca in acest articol vom dezvolta modul in care un acvariu dotat doar cu filtru intern, pompa de aer, incalzitor, termometru si o sursa de lumina trebuie sa fie intretinut.

            Acvariul necesita interventii la diferite intervale de timp, pe acestea le putem clasifica astfel:

  • -zilnice
  • -saptamanale,
  • -lunare
  • - ocazionale.

             Interventiile zilnice pe care un acvarist le face in acvariul sau, (reamintim, dotat doar cu cele mai sus amintite) sunt pornirea pompei de aer si a filtrului in cazul in care acestea sunt oprite pe timp de noapte, hranirea pestilor si o scurta inspectie asupra prezentei pestilor, asupra dezradacinarii plantelor sau a ofilirii unor frunze care vor fi inlaturate si asupra temperaturii.

            Interventiile saptamanale asupra acvariului sunt schimbarea a 10% din volumul de apa, spalarea filtrului si a materialului filtrant (se poate face si mai des, de doua ori pe saptamana), curatarea geamului de alge, indepartarea frunzelor ofilite si hranirea pestilor cu hrana vie.

Schimbarea apei din acvariu este benefica deoarece previne acumularea de nitriti si nitrati, compusi chimici toxivi pentru pesti in concentratii mai mari de 0,3mg/l si respectiv 50 mg/l. Schimbarea apei este recomandat sa se faca cu ajutorul unui furtun cu care, pe langa apa pot fi sifonate si impuritatile, dejectiile, resturile de mancare ce nu au fost inlaturate de filtru. Cel mai adesea acestea se acumuleaza in zonele moarte ale acvariului adica in zone in care curentul de apa este slab, in spatele plantelor, in diferite ascunzatori sau sub filtru. La aceasta sifonare se poate folosi un furtun pentru sifonat acvariu care, in capatul ce va fi introdus in acvariu prezinta un tub cilindric. Acesta se introduce in substrat, va ridica granulele substratului insa nu va fi suficient de puternic pentru a le aspira insa va  extrage impuritatile din acesta. Aceasta miscare se va repeta pana la pana la curatarea intregii suprafete a substratului, exceptand zonele plantate.

Completarea se va face cu apa de la robinet tinuta in prealabil 24-48 ore intr-un recipient cu gura larga si descoperita pentru eliminarea clorului, deoarece apa de la robinet contine foarte mult clor, mai mult decat ar fi necesar.

Spalarea filtrului si a a materialului filtrant se va face sub un jet de apa potrivita ca temperatura, nici rece, nici calda pentru a evita distrugerea coloniilor de bacterii din acesta. Cele mai multe filtre interne folosesc drept material filtrant burete sau  o combinatie intre material textile si bile filtrante. Este bines a nu se omita spalarea filtrului, inclusiv a partii magnetice deoarece in caz contrar filtrul va pierde din putere si deci va avea un randament mai sczut.

Curatarea geamului acvariului se poate face fie cu un burete fin, fie cu magneti speciali care se ataseaza pe ambele fete ale geamului si sunt manevrate concomitant din exterior. Aceasta curatare trbuie efectuata cu miscari circulare scurte pentru a evita agitarea apei mai mult decat este necesar.

Indepartarea frunzelor ofilite ale plantelor este o actiune importanta deoarece acestea diminueaza semnificativ estetica acvariului si reprezinta o sursa de hrana pentru melci precum  Helisoma nigricans, nu foarte doriti in acvariu tot din ratiuni estetice. De asemenea indepartarea frunzelor lezate sau ofilite favorizeaza dezvoltarea altor, sanatoase pentru ca planta nu va mai investi energie intr-o frunza saortita oricum pieirii.

Dupa ce sunt realizate aceste interventii se va astepta ca pestii sa se linisteasca, deoarece cel mai probabil acestia s-au speriat si apoi pot fi hraniti cu hrana vie. Hrana vie, ajuta la buna dezvoltare a pestilor, find cea mai apropiata de hrana lor naturala insa este bines a nu se exagereze si sa fie administrate cu moderatie pentru a evita complicatiile.

            Interventiile lunare asupra acvariului reprezinta o verificare a parametrilor apei pentru asigurarea ca aceasta este in concordanta cu necesitatile pestilor, nevertebratelor si plantelor si tunderea plantelor pentru a oferi o anumita forma. Cel mai adesea se vor verifica pH-ul, KH-ul, GH-ul, nitritii si nitratii. In cazul in care se observa nereguli se va interveni pentru normalizarea parametrului in cauza prin metode simple, diferite de la caz la caz, care san u puna in pericol viata organismelor din acvariu, iar verificarile se vor repeta, de asemenea aceste teste ale parametrilor sau altele se pot efectua si mai des daca se considera necesar acest lucru.

Tunderea plantelor, in special a plantelor inferioare (muschi) se face folosind o foarfeca si fiecare este liber sa aleaga forma si dimensiunile.

           Interventiile ocazionare asupra unui acvariu se refera defapt la schimbarea totala sau partiala a infatisarii acestuia, schimbarea substratului, a plantelor, adaugarea plantelor sau a obictelor de decor. Aceste schimbari trebuiesc realizate in asa fel incat sa nu afecteze prea mult viata pestilor daca tot acestia vor trai in acvariul nou amenajat. Astfel ca pestii vor fi mutate in alt acvariu in care va exista cel putin 30-50% din apa vechiului acvariu iar acestia nu vor fi reintrodusi in acesta decat dupa terminarea procesului de ciclare.

Tot in categoria interventii ocazionale vom plasa si indepartarea pestilor care, din diferite cauze au murit, acestia trebuiesc indepartati imediat deoarece descompunerea lor poate altera calitatea apei, aliminand in aceasta grasimi, enzime si alti compusi organici daunatori, din acest motiv se va face zilnic, pe cat posibil o trecere in revista a tuturor pestilor.

 

Ecolog Stelian Valentin Stanescu,

 Comunitatea Acvarii de vis