Melcii- utili sau nu?


    Melcii sunt sau nu sunt utili in acvariu? Mananca plante? Se inmultesc rapid? Strica apa? Raspunsul scurt ar fi: melcii sunt utili in acvariu, nu prea mananca plante, unii se inmultesc rapid si nu strica apa. Melcii sunt o componenta foarte importanta a unui ecosistem acvatic si deci o componenta importanta si a unui acvariu.

    Ce avantaje aduc melcii intr-un acvariu?

    In primul rand melcii, aproape indiferent de specia lor ajuta la curatirea acvariului prin faptul ca se hranesc atat cu resturile meselor pestilor cat si cu cadavrele acestora. De asemenea melcii curata geamul acvariului de alge insa la acest aspect nu exceleaza, insa tin totusi sub control numarul algelor din acvariu. Fiind mai mici decat pesti renumiti pentru faptul ca se hranesc cu alge, acestia pot patrunde in cele mai mici crevase, crapaturi si colturi in cautarea unei mese.

    Majoritatea speciilor de melci nu vor manca plante deoarece plantele acvatice secreta cianuri si alti compusi chimici ce impiedica organisme precum melcii sa se hraneasca cu acestea. Melcii vor manca insa frunzele plantelor deja ofilite sau uscate insa aceste frunze erau deja sortite pieirii iar melcii nu fac decat sa le marunteasca pentru ca acestea sa fie mai usor descompuse de catre bacterii. Daca melcii nu ar consuma frunzele moarte din acvariu, acestea ar intra in procesul de descompunere ce ar afecta negativ calitatea apei acvariului.

    Melcii pot manca icrele pestilor insa pagubele facute de acestia sunt foarte mici, in special in cazul in care populatia melcilor este tinuta sub control. Spre exemplu melcii vor manca mult mai putine icre decat un Ancistrus care nu se va da in laturi de la devastarea unei ponte. Melcii pot fi utili si dupa moartea lor, mai exact cochiliile lor pot deveni adapost pentru specii de Cichlidae mici precum Neolamprologus sp. sau pentru crabi-pustic.
   
    Melcii precum Melanoides tuberculata traiesc in substrat si contribuie la afanarea acestuia, oxigenarea si pastrarea curata a acestuia prin faptul ca se hranesc atat cu hrana patrunsa in locuri inaccesibile cat si cu cea ramasa pe suprafata substratului.

    Melcii pot fi animale interesante datorita coloritului si formei cochiliilor lor. Cochiliile melcilor se gasesc intr-o imensa varietate de corma si culoare, de la verde la rosu, la galben sau maron, de la cochilii evaluate, la cochilii involuate, de la cochilii ombilicate la cochilii neombilicate si tot asa….

    Ce dezavantaje au melcii?

    Melcii se inmultesc repede si daca acvariul le ofera hrana si un mediu de viata propice, populatia lor poate creste ajungand la un numar foarte mare si devenind astfel deranjant. Aceasta inmultire se datoareaza in parte si lipsei predatorilor lor in acvariu. Astfel se poate mentine sub control populatia de melci prin introducerea unor pesti ce se hranesc cu acestia, pesti precum Botia sp. sau pesti-balon apartinand familiei Tetraodontidae. Pentru controlul populatiilor de melci se pot utiliza si alti melci, spre exemplu Anentome helena. Acesta este un melc ce se inmulteste destul de lent si nu va invada acvariul, el se va hrani cu ceilalti melci din acvariu, regland astfel numarul acestora.

    Exista mai multe specii de pesti ce pot fi folosite in controlul populatiilor de melci. Numarul melcilor se mai poate tine sub control prin mai multe metode, cea mai simpla este pur si simplu inlaturarea melcilor din acvariu. Prin diferite moduri se vor aduna melcii si se vor scoate din acvariu, melcii se pot culege pur si sinplu de pe geamul acvariului in mod repetat sau se pot pune in acvariu capcane. O frunza oparita de salata legata cu ata, scufundata in acvariu inainte de stingerea luminilor reprezinta o momeala greu de ignorat pentru melci, a doua zi pe suprafata frunzei vor fi mai multi melci ce vor putea fi inlaturati foarte usor, cu tot cu frunza.

    Invazia melcilor poate fi datorata unei surse de hrana foarte bogata, deci in mod logic pentru reducerea populatiei de melci trebuie ca hrana administrat pestilor sa fie atent gestionata pentru a nu ramane hrana neconsumata. Hranirea pestilor se va face prin administrarea hranei in cantitati mici, in repetate randuri si hranirea pestilor timp de 3-5 minute. In acest interval de timp pestii vor consuma cea mai mare cantitate de hrana, dupa acest interval pestii vor lasa in urma o mare cantitate de hrana.

    Prevenirea unei invazii a melcilor este mult mai recomandata decat o riposta, acest lucru se poate realiza prin monitorizarea populatiilor de melci din acvarii si prin gestionarea atenta asurselor lor de hrana. Pentru a preveni patrunderea in acvariu a speciilor nedorite de melci, specii precum Planorbis sp. sau Physa sp. se recomanda ca la achizitionarea unor plante noi, acestea sa fie scufundate circa 10 minute in apa sarata calduta, aceasta actiune va omori ouale de melci ce ar putea fi prezente pe plante. De asemenea la introducerea unor obiecte in acvariu ne vom asigura ca pe suprafata lor nu exista astfel de ponte.
   
    Desi multi incepatori in domeniu acvaristicii resping ideea prezentei unor melci in acvariul lor, acestia sunt indicati in acvariu dar stati linistiti, majoriatatea nu vor iesi din apa sic el mai probabil nici nu le veti simti prezenta, sa pot garanta ca le veti simti lipsa.