PH-ul si alcalinitatea

    Parametrii apei joaca un rol foarte important in dezvoltarea buna sau mai putin buna a unui acvariu, dintre acesti parametric ai apei, cei mai utilizati sunt temperature, pH-ul si alcalinitatea. Temperatura este cunoscuta de toata lumea si nu mai necesita prezentare, vom descrie insa, ce inseamna pH-ul si alcalinitatea.

    Nivelul pH-ului si al alcalinitatii sunt foarte importante intr-un acvariu de apa sarata din cauza faptului ca toate vietatile marine sunt dependente de o constanta relativa a acestora pentru a supravietui.

    PH-ul, in linii mari masoara aciditatea sau alcalinitatea apei, astfel scara de pH se intinde de la 1 la 14, valorile mici reprezentand aciditatea iar cele mari bazicitatea iar 7 este considerat neutru. Ea este o scara logaritmica astfel ca de la o unitate, la urmatoarea valoarea solutiei creste de 10 ori, deci 9 este de 10 ori mai alcalin decat 8, de 100 ori decat 7 si asa mai departe. Intr-un acvariu marin pH-ul va fi in mod normal usor alcalin (bazic), astfel valorile cuprinse intre 8,1 si 8,4 sunt considerate acceptabile. Spre deosebire de alte animale, corali sunt in special sensibili la nivelul pH-ului, astfel ca acesta trebuie sa aiba valori ceva mai ridicate.

    Exista o serie de factori care influenteza valorile pH-ului, astfel adaugarea unor substante acide in apa acvariului va scadea nivelul pH-ului, de regula acesti acizi reprezinta produse metabolice ale organismelor din acvariu, produse precum dioxid de carbon, acizi nitrici sau acizi organici. Excesul de dioxid de carbon se acumuleaza in apa atunci cand exista un schimb de gaze insuficient cu atmosfera, schimb de gaze care este la randul lui influentat de miscarea apei de la suprafata. Acizii nitrici se acumuleaza in acvariu din cauza unei filtrari biologice insuficiente, filtrare care nu poate procesa intreaga cantitate de produsi metabolici ai pestilor si nevertebratelor din acvariu.

    Acesti factori influenteaza valorile pH-ului din apa, dandui acesteia un caracter acid insa sunt si substante tampon care impiedica acidifierea apei, substante precum calciu, bicarbonati si altele. Aceste substante actioneaza ca un tampon, radicand valoarea pH-ului apei, neutralizand astfel efectul substantelor ce acidifiaza apa.

    Alcalinitatea apei se refera la duritatea apei data de concentratia ionilor de calciu din aceasta. Acest lucru reprezinta gradul in care apa isi poate mentine pH-ul atunci cand se adauga acizi in acest mediu. O alcalinitate ridicata impiedica schimbarile bruste ale pH-ului. In cazul apei marine, cantitatea de substante tampon ce se regasesc in mod natural in aceasta va da alcalinitatea acesteia. Intr-un acvariu nu exista o cantitate foarte mare de substante tampon, deci apa acvariului va fi testata zilnic pentru a se oserva orice variatei a pH-ului. Daca valoarea pH-ului incepe sa scada, insemna ca, cantitatea de substante tampon din acvariu se micsoareaza si nu mai poate face fata substantelor acidifiante. Pentru a se rezolva aceasta problema, se poate adauga in apa acvariului bicarbonate de sodium (alimentar) insa se pot gasi si o serie de substante tampon in magazinele de specialitate. Se recomanda insa ca apa acvariului sa nu fie tratata foarte des cu tot felul de substante chimice sau comerciale, ci sa se rezume pe cat posibil la schimbari partiale de apa. Aceste schimbari partiale reprezinta o metota destata si utilizata de a reduce cantitatea substantelor acidifiante din apa si de a mentine relativ stabil nivelul pHului din apa.

    Schimbarile partiale de apa imporspateaza rezerva de substante tampon si adauga o serie de minerale si oligoelemente in apa acvariului.

    Daca valorile pHului apei acvariului prezinta variatii majore, poate insemna ca alti parametric ai apei pot influenta negativ pestii si nevertebratele din acvariu si se recomanda testarea nivelului nitritilor, nitratilor, amoniacului si a celorlalti parametric importanti ai apei. In acest sens se pot folosi o serie de truse de masurare a parametrilor, disponibile in comert, truse de masurare ce sunt considerate obligatorii in cazul acvariilor marine in special ale celor de tip recif