Pterosynchiropus splendidus - mandarin dragonet

   
    Unul dintre cei mai frumosi pesti de apa sarata, ce prezinta o inedita combinatie de culoare si forma, cu nuante de la albastru marin pana la portocaliul focului se poate intalni la una dintre cele mai ravnite specii de pesti din acvaristica marina, mai exact la Pterosynchiropus splendidus supranumit si guvidul mandarin (“mandarin goby”, “green mandarinfish”, “stripped mandarinfish”,” psychedelic dragonet” sau “mandarin dragonet”). Acest peste, desi este numit guvid, nu face parte din familia guvizilor, (Fam. Gobiidae) ci din familia Callionymidae.

    Denumirea familiei Callionymidae provine, ca multe altele din greaca veche, unde “kallis” inseamna “frumos” iar “onyma” se traduce ca “nume”.  Aceasta denumire nu este data degeaba deoarece majoritatea speciilor din aceasta familie prezinta o coloratie superba cu nuante puternice si contururi bine diferentiate. Acesti pesti prezinta capul triunghiular, cu ochii si gura mare, inotatoarea caudala este conica si are o forma de evantai, celelalte inotatoare sunt si ele lungi, elegante si foarte colorate. Prima inotatoare dorsala prezinta patru spini (radii ingrosate) iar la mascul, primul spin este prevazut cu extensii filamentoase.
   
    Corpul este de culoare verde sau albastra sau chiar combinatii ale acestor culori si este foarte frumos decorat cu linii curbe pe toata lungimea corpului. Pe langa principalele culori ale corpului se mai pot observa si umbriri ale nuantelor, coada este de culoare rosu intens si prezinta margini albastre.
   
    Acest peste ajunge pana la o lungime de 7.5 centimetri iar masculii sunt mai mari decat femelele. De asemenea masculii mai pot fi usor diferentiati de femela prin inotatoarea dorsala mare si ascutita folosita ocazional in comunicare asemeni unui steag. Pentru a se putea intretine un astfel de peste in acvariu este nevoie de un bazin de cel putin 200 litri si o cantitate apreciabila de piatra vie, peste 20 de kg. Temperatura apei trebuie sa fie situata intre valorile de 24 si 27 grade Celsius.

    In natura, acesti pesti se intalnesc fie in grupuri fie in perechi, insa in acvariu, mentinerea unui astfel de grup necesita un acvariu foarte mare, in consecinta, in acvariu se vor tine astfel de pesti doar in pereche sau sub forma indivizilor solitari. Acesti pesti sunt teritoriali iar masculii se vor lupta serios intre ei pentru teritoriu, deci se va evita asocierea mai multor masculi in acelasi acvariu. Spre deosebire de alti pesti, acestia sunt agresivi doar cu membrii propriei specii, ingonand aproate total ceilalti pesti sau nevertebrate din acvariu, deci poate fi tinut fara griji intr-un acvariu de tip recif.

    Pterosynchiropus splendidus se gaseste in Oceanul Pacific, intre Filipine si Australia unde prefera zonele cu substrat nisipos din apropierea recifurilor de corali. Cea mai mare parte a timpului si-o petrec cautand mici nevertebrate prin bucatile de coral si pietre, deci hranirea in captivitate poate fi putin problematica deoarece acestia vor necesita crustacee mici si nu vor putea face fata unei concurente din partea altei specii.

    In captivitate majoritatea indivizilor mor din cauza lipsei de hrana. Acestia se hranesc doar cu copepode si amfipode de aceea este important sa cunoasteti cateva aspecte despre biologia acestei specii inainte de a achizitiona un astfel de peste. In primul rand, daca sunt introdusi unul sau mai multi indivizi intr-un acvariu proaspat instalat, acestia nu vor avea suficienta hrana deoarece populatia de amfipode si copepode este prea mica. Din acest motiv, ei vor fi introdusi doar in acvarii mature, in care populatia de nevertebrate este mare. De asemenea este important de stiut ca aceasta populatie de nevertebrate poate fi destul de usor decimata de un astfel de peste si ea trebuie intretinuta si se poate recurge chiar la repopularea cu amfipode si copepode.

    Aceasta populatie de crustacee poate fi hranita special prin realizarea unei “Pod Pile”, aceasta reprezinta o gramajoara de pietre, sub care se va aseza o bucata de creveta sau de peste pentru a hrani nevertebratele. Acestea se vor aduna sub aceasta piatra si se vor inmulti mai rapid, avand acces foarte usor la hrana. O alta metoda de a hrani acesti pesti este de a ii invata cu Artemia salina sau cu larve de Chironomus, desi nu intotdeauna incercarea este incununata de succes. Chiar daca Pterosynchiropus splendidus invata sa se hraneasca cu altceva decat amfipode si copepode, trebuie sa va asigurati ca ei se hranesc deoarece in cele mai multe din cazuri, hrana va fi consumata de specii mai rapide si mai putin pretentioase de pesti.

    O data ce ati rezolvat problema hranirii micilor mandarini, puteti fi siguri ca aveti un peste nu numai frumos dar si rezistent. Pterosynchiropus splendidus este mai rezistent la boli decat alte specii, inclusiv la grisul marin. La achizitionarea acestui peste veti fi foarte atent la abdomenul sau, daca este retras, insemna ca pestele nu este obisnuit cu hrana congelata si nici nu i se asigura o cantitate suficienta de amfipode si copepode. Astfel acest peste poate fi infometat, slabit si poate avea imunitatea scazuta, astfel el poate fi purtatorul unor boli sau poate predispus la contactarea unor boli. Nu multe sunt cazurile cand in magazinele de specialitate, Pterosynchiropus splendidus este hranit si ingrijit corespunzator din cauza capriciilor sale.

    Desi au depus icre in captivitate nu s-a reusit cresterea puilor deoarece acestia sunt atat de mici incat si rotiferii sunt prea mari pentru ei. Din pacate nu s-a reusit inca reproducerea Pterosynchiropus splendidus in captivitate.