Stele de mare

    Stelele de mare reprezinta un grup de organisme care apartin Fillumului Echinodermata, mai exact Clasei Asteroidea. Denumirea de stea de mare este o denumire generica data tuturor speciilor de organisme din aceasta categorie, ele insa sunt foarte diferite atat ca forma cat si culoare si stil de viata.  Membrii Claselor Crinoidea, Ophiuroidea si a Subclasei Articulata sunt si ei denumiti generic stele de mare, in limba romana, in limba engleza insa exista mai multi termeni care diferentiaza aceste categorii, astfel exista “sea stars”, “cushion stars”, “brittle stars”, “serpent stars”,”bascket stars”, “feather stars” si “sea lilies”.

    Majoritatea speciilor de stele de mare se gasesc in oceane si mari din intreaga lume, remarcandu-se o mare varietate a acestora in nordul Oceanului Pacific. Unele specii de stele de mare pot trai la adancimi mari, adancimi de peste 500 de metri, chiar si pana la 6000 de metri (Ophiuroidea). Majoritatea speciilor prefera insa zonele de self din apropierea tarmurilor iar unele specii pot fi intalnite si in estuare sau lagune, in apa salmastra.

    O stea de mare tipica prezinta o simetrie pentaradiara si un corp discoidal cu cinci brate dispuse la un unghi de 72°. Stelele de mare nu prezinta schelet mobil, dar au in schimb un sistem vascular hidraulic. Cavitatea bucala a stelei de mare este dispusa pe partea ventrala a corpului iar anusul este in partea dorsala, aceasta dispunere se datoreaza faptului ca ele se hranesc in principal cu detridus pe care il gasdesc pe substrat. Aceasta este descrierea pe scurt a unei stele de mare tipice, insa in functie de specie coloritul, dimensiunile, numarul de brate si implicit unghiul format de deschiderea acestora poate varia de la specie la specie, data fiind marea varietate a acestora.

    Tocmai aceasta mare varietate de forme si obiceiuri face ca, inainte de achizitionarea unei stele de mare sa fie necesara cunoasterea cu exactitate a speciei si a biologiei acesteia deoarece nu toate stelele de mare se hranesc cu detritus, unele dintre ele fiind predatoare si deci incompatibile intr-un acvariu de tip recif.

    Majoritatea speciilor de stele de mare se hranesc cu alge si detritus insa exista si specii carnivore care se vor hrani cu alte animale mici precum arici de mare, spongieri, alte stele de mare, anemone, corali, scoici si chiar pesti. Unele dintre specii pot ajunge la dimensiuni impresionante ceea ce inseamna ca vor avea suficienta forta sa miste stancile si bucatile de coral sau piatra vie din acvariu. Cunoasterea cu exactitate a speciei si a biologiei acesteia este necesara pentru a ne asigura ca steaua de mare ce urmeaza a fi introdusa in acvariu va putea supravietui in conditiile acestuia, ca va suporta temperatura si salinitatea acestuia.

    La achizitionarea unei stele de mare se va face o scurta inspectie a aspectului acesteia pentru a ne asigura ca nu este bolnava. Achizitionarea unei stele de mare slabite sau bolnave nu este o alegere foarte buna, desi isi poate reveni in cele mai multe dintre cazuri nu va reusi deci, alegerea impune un risc. O stea de mare sanatoasa este activa, se misca, se pot observa micile ventuze de pe partea ventrala a bratelor si nu sunt slabe. Un test eficient in stabilirea starii generale de sanatate a unei stele de mare il reprezinta intoarcerea ei cu susul in jos pentru a vedea daca este capabila sa se indrepte. De asemenea este bine ca steaua de mare sa aiba toate bratele si sa nu prezinte leziuni, deoarece lipsa bratelor poate insemna ca a fost victima unui atac din partea unui peste, caz in care isi poate regenera bratul, sau prezinta o infectie sau o boala, caz in care sansele de supravietuire sunt destul de mici.

    Stelele de mare sunt nu numai atragatoare prin forma si culoare, ele sunt si utile intr-un acvariu marin de tip recif deoarece fac parte din importanta echipa de curatare a acvariului alcatuita si din melci, scoici, creveti, arici de mare. Stelele de mare curata nisipul si se hranesc cu o parte din algele care altfel ar invada acvariul.

    Unele dintre cele mai raspandite stele de mare din acvariile marine sunt stelele de mare apartinand genului Ophiothrix sp. Acestea sunt originare din Marea Caraibelor, deci se va incerca imitarea conditiilor de viata din acea regiune, respectiv temperatura trebuie sa fie cuprinsa intre valorile de 22-25°C, pH-ul intre 8.1-8.4, dKH-ul intre 8-12 iar salinitatea intre 1.023-1.025.

    Acestea se hranesc atat cu detritus, cat si cu resturile meselor pestilor sau chiar cu cadavrele acestora, fiind utile din acest punct de vedere deoarece un cadavru de peste in descompunere intr-un acvariu poate altera semnificativ calitatea apei. Aceasta stea de mare prezinta un disc de culoare verde-oliv din care se desprind  cinci brate lungi si spinoase, modelele coloristice de pe discul central pot varia foarte mult in functie de specie, de exemplar si de starea de sanatate a acestuia, bratele sunt de culoare galbena cu spini albi sau negri.

    Stelele de mare Ophiothrix sp. sunt considerate relativ dificil de intretinut deoarece sunt foarte sensibile la fluctuatii ale parametrilor principali ai apei, astfel ca salinitatea, nivelul de oxigen dizolvat, pH-ul, nivelul amoniacului, nitritilor si nitratilor trebuie sa fie mentinute cat mai constante, in limitele normale. De asemenea, aceste stele de mare ca si multe alte nevertebrate sunt sensibile la prezenta ionilor de cupru din apa, deci se va evita contactul apei din acvariu cu materiale din cupru. Stelele de mare nu trebuiesc supuse contactului cu aerul deoarece vor muri, deci ele se vor introduce in recipientul de transport ramanand in permanenta scufundate.
 
    In general ajung la dimensiuni de 20-25 centimetri si sunt considerate a fi semiagresive. Sunt active in special noaptea, ziua ramanand ascunse pe sub pietre si stanci pana la stingerea luminilor, cand se vor aventura in cautare de hrana precum detritus si alte mici organisme. Pot fi hranite suplimentar cu carne de peste taiata in felii foarte subtiri sau hrana lichida pentru nevertebrate.

    Stelele de mare adaugate intr-un acvariu vor da acestuia un plus de autenticitate, un aspect mai natural si vor contribui la curatarea acestuia. Multitudinea de culori, forme si dimensiuni ale stelelor de mare va satisface cu siguranta cerintele si celui mai pretentios acvarist insa, acestea vor trebui ingrijite cu mare atentie si rabdare.