1 Editat de mirceajifcu (2012-09-03 14:02)

Subiect: Discusi la inceput de drum

Dupa o mica absenta forumistica, va salut si incep un topic nou cu noii mei pestisori, care au inlocuit din lipsa de spatiu cardul de piranha.
Noii locatari sunt 6 discusi red turqois (o culoare care niciodata nu stiu cum arata exact si nici cum se scrie corect, desi m-am uitat de mai multe ori smile), chiar si cu pestii la 2m de mine) cu care, cum se zice, imi fac mana  lol . Pe langa ei voi mai aduce un card de cory sterbai, care, din cate am inteles, rezista cu brio la 30-32 de grade cat am in acvariu.
Detaliile tehnice au ramas aceleasi, acvariu 360l, doua filtre jbl e1500, o pompa de aer eheim si filtru uv jbl de 11w pe returul fiecarui filtru. Filtrele si pompa de aer pornesc impreuna doua ore pe seara, impreuna cu o lampa moonlight de 11w.
La schimburile de apa pun jbl biotopol si tropol si, dupa ce i-am deparazitat cu gyrodol 2, am pus si jbl acclimol (asa zice nenea care a scris prospectul si eu ca un robotel cuminte am facut ce scrie acolo  lol )
Experienta mea in "discusarit" e foarte apropiata de 0, deci ... dati cu pietre domnilor , nu va sfiiti  lol .

Re: Discusi la inceput de drum

Ca intrebari pentru inceput, ar fi:

1. E normal sa fie mai speriosi ca piranha? Cum ma apropii de geam, se lipesc toti de incalzitoare si mi-e frica sa nu se arda.

2. Cati discusi ar incapea fara sa fie stresati in acest acvariu? La un moment dat va fi steril, scot nisipul.

3

Re: Discusi la inceput de drum

Bravo mircea, sunt foarte frumosi, sa iti traiasca.
Ca sa iti raspund pe rand : se scrie red-turquoise, intradevar cand sunt mici trebuiesc tinuti in numar mai mare deoarece se vor indemna la mancat, cand trec de 10-12cm ai poti pastra pe cei care iti plac cel mai mult, ca si raport as folosii 1 discus al 50 litrii de apa; un card de cory sterbai si 5-6 discusi mari ar arata superb wink

Multi vad, putini cunosc !

4

Re: Discusi la inceput de drum

Mircica, sa ne traiesti si bine ai revenit! Luni iti scriu mai multe, acum intru in weekend si gata cu calculatorul. Frumosi pesti si eu am aceeasi varietate.

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

Re: Discusi la inceput de drum

Multumesc dl Radu, am cugetat mult inainte sa ii cumpar si sunt varietate din Cehia de la un crescator care nu i-a sensibilizat cu mancaruri si bauturi alese", adica apa de osmoza si io stiu ce mix de mancare.
Imediat dupa ce i-am luat, au inceput sa "respire" pe un singur opercul si , la sfatul lui Cristi, i-am tratat cu gyrodol si apa la 34 de grade si totul a revenit la normal.
Astept cu nerabdare ziua de luni. Pana aatunci, un weekend cat mai insorit si plin de bere rece  :noroc .

6

Re: Discusi la inceput de drum

Ma abonez si eu, ca poate invatam impreuna. Ma tenteaza si pe mine triscusii intr-un viitor apropiat, sper.

"Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii"

7 Editat de dan.matei26 (2012-08-24 20:06)

Re: Discusi la inceput de drum

buna Mircea!ce faza tare.Si eu am dat pirahna ,iam mutat intr-un acvariu de 2000 litri ,si pot fii vazuti....exact la clubul Pirahna din regie/Bucuresti.Iar in impas de idei referitor la noul setup ,am incercat pentru 2 sapt cu un acvariu de dunare cu cega si pastruga,iar dupa ce le-am returnat Dunarii....m-am hotarat sa fac un viitor olandez cu disusii.:)al draq coincidenta iar.Dar referitor la acvariu meu voi posta in seara aceasta topciul cu poze si detalii.Cat despre discusii tai...din cate vad ai blue sau brown turquize (si eu sunt novice) .Din cate stiu in 400l ai tai...10 bucati intre lejer.Eu am preferat sa-i iau de pui tocmai ca sa se obisnuiasca cu mine.Da ,sun speriosi ,mai ales daca sunt maturi ai tai,vor face repede perechi ,insa ,frica cu timpul le va trece.Ai mei deja stau numai prin fata ,cer mancare ,nu mai au nici un de fel stres.
Super misto pestii ,sa iti traiasca,sunt superbi . :apl  :noroc

Gratis nu exista,ieftin nu rezista

Re: Discusi la inceput de drum

Mersi Bitane, am asteptat putin pana sa ii postez ca au venit cam stresati si de la schimbari nu au aratat grozav  lol.
Stttk, nu am in plan sa ii aglomerez sa ajung la limita maxima ca stiu din experientele trecuta ca atunci incep sa apara problemele.

Re: Discusi la inceput de drum

o mostra smile

Gratis nu exista,ieftin nu rezista

10 Editat de dan.matei26 (2012-08-24 20:05)

Re: Discusi la inceput de drum

asteptam niste poze cu acvariu per ansamblu oricum pestii super.felicitari

Gratis nu exista,ieftin nu rezista

11

Re: Discusi la inceput de drum

Salut colegu si dupa cum te-ai exprimat:bine ai revenit!
Prima impresie cand am vazut pozele:WOW!
Frumos si imi place!Sa-ti traiasca!Sa-i faci mari si frumosi!
Referitor la spatiul alocat...nu sunt intru totul de acord cu colegul care a alocat un peste la 50l.Normal ca luat dupa carte e bine asa dar intr-un bazin asa mare poti sa pui cat sunt mici si 12 bucati ca nu au nimic,oricum intervine selectia naturala si s-ar putea sa ramai cu jumatate din ei,dar conteaza cat inseamna jumatate dintr-un "cat intreg".Plus ca din lipsa de spatiu daca ei sunt mai multi decat ar trebui,nu vor creste chiar la dimensiunile maxime,dar de aceea pot trai mult si bine.Oricum aici parerile se impart si de aceea nu vreau sa fac pe desteptul, asa ca iti doresc bafta si ape limpezi!

Who do you think you are?

Re: Discusi la inceput de drum

Chiar ma intrebam ce e cu tine de nu mai spui nimic. Pestii sunt super, felicitari pentru alegere !  :fok

13

Re: Discusi la inceput de drum

Bine ai revenit Mircea!

dan.matei26 A scris:

Cat despre discusii tai...din cate vad ai blue sau brown turquize (si eu sunt novice)

   Pestii sunt Red Turquoise.

14

Re: Discusi la inceput de drum

Mircea, astept intrebari!

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

Re: Discusi la inceput de drum

În primul rând trebuie să te felicit pentru pasul făcut.
Spune-mi te rog, că nu am prea înţeles, opreşti funcţionarea filtrelor externe, a pompei şi a lămpii UV? Dacă da, atunci de ce?
Apoi, părerea mea este că spaţiul alocat acestora, pentru prima fază este prea mare, fiind şi sperioşi, ascunzându-se, stând grupaţi vor găsi destul de greu hrana, de aici apărând probleme de stres, flagelate, etc.
Eu am 6 discuşi maturi de 15-16 cm întru-un acvariu de 300 l şi nu dau semne că nu le-ar place.
Dacă porneşti cu ei bine vei avea mari satisfaţii de pe urma lor. Îţi urez mult noroc şi să te bucuri de ei.

16 Editat de mirceajifcu (2012-09-01 03:49)

Re: Discusi la inceput de drum

Attila, nu opresc filtrele externe  lol , doar pompa de aer, moonlightul si filtrele UV. Am urmat sfatul d-lui Radu si le tin 2 ore pe noapte aprinse.
Legat de spatiu, nu cred ca exista "prea mult spatiu" intr-un acvariu, nu ma intereseaza in mod deosebit ca fug sa se ascunda cand ma apropii de geam, important e sa le mearga bine, iar cand le dau de mancare, asteapta putin sa ma indepartez si vin toti sa manance. Cat despre parazitii lor, am cumparat imediat dupa ce am primit pestii substantele deparazitante necesare pentru discusi. Chiar am facut si un tratament, la sfatul lui Cristi, pentru ca "respirau" pe un singur opercul la 2-3 zile dupa ce i-am primit.

Dane, frumosi pestisorii tai si chiar ca e o coincidenta ciudata  lol. Mie imi plac tipul asta de discusi cu "desene" pe ei, nu cei simpli gen malboro red sau "diamantele" si alte soiuri de genul. Dar cum zice o vorba din batrani, gusturile nu se discuta, doar se barfesc. Mult succes cu ei!

Romeo, daca imi moare unu consider ca e o tragedie, nu stiu ce ma fac daca raman cu jumatate de card. Eu nu mai cumpar pestii cu gandul "iau mai multi ca daca mor, macar raman cu destui". La piranha posibilitatea e mare ca natura sa isi arate coltii, dar la discusi nu prea cred. Ma ocup de ei astfel in cat sa nu moara nici unul si pana acum, desi de obicei inceputul e dramatic in orice domeniu, cresc si sunt vioi. O adevarata splendoare cand inoata in card prin acvariu.

17 Editat de mirceajifcu (2012-09-01 03:41)

Re: Discusi la inceput de drum

Acum urmeaza si nelamuririle mele: am primit cateva ponturi de la un "acvarist" cu shop prin Cehia fost crescator (zice el) de discusi si inainte sa imi omor pestii , vreau totusi sa verific teoriile lui:
1. Mi-a zis sa pun intr-o galeata turba normala din comert intr-o galeata 2 - 3 zile si apoi sa filtrez apa aceea si sa pun la pesti pentru a scadea ph-ul pana la 5.2, ph la care el zice ca discusii se inmultesc "ohne ende" (eu am 6.5 in acvariu), asta pentru a nu mai da banii pe JBL Tropol. Dupa o logica simpla, riscul de a-mi imbolnavi pestii cu pamant de flori sunt destul de mari, dar vreau si alte pareri.
2. Temperatura optima pentru discusi, in opinia individului, este de 28 de grade, iar eu ii tin pe ai mei la 32 de grade. Intr-un viitor vreau sa ii si inmultesc sa traiesc si eu experienta minunata de a avea discus cu puii "calare" pe el si ma gandesc ca e un parametru decisiv, asa ca intreb: care ar fi temperatura ideala pentru ei?
3. De la ce dimensiuni pot spera sa se inmulteasca? Cand imi dau seama ca s-a ales o pereche ca sa ii separ sa nu ma trezesc cu ancistrusii ca mananca icrele sau mai stiu eu ce.
4. Faptul ca unii din ei au caudala usor ascutita in jos reprezinta ce? Defect genetic = sa nici nu ma chinui sa ii inmultesc, defect de crestere datorita lipsei de hrana de calitate cand au fost pui sau ce? Se remediaza in timp sau sunt compromisi?
5.  Dungile negre (stress barul) de pe ei e normal sa fie permanent vizibile la discusi de, apreciez eu, 10-11 cm sau e un semn ca sunt stresati si ca ceva nu le convine?
6. Nu vreau sa ii supun la un stres suplimentar poate inutil si de aceea intreb, daca la un moment dat se alege o pereche, trebuie sa ii separ sa depuna sau depun si in acvariul comun? Isi apara puietul de ceilalti pesti sau trebuie neaparat sa ii separ? Asta in conditiile in care acvariul nu e supraaglomerat.
Sa nu se interpreteze gresit ca astept mura in gura, dar sunt destule teorii pe internet si as vrea sa aflu si parerile colegilor care au trecut prin asta.

18

Re: Discusi la inceput de drum

cat ai ph-ul la robinet si cu ce il cobori pana la 6.5 ?

19

Re: Discusi la inceput de drum

1. Turba normala (pentru flori) nu este recomandata, contine multe alte elemente nocive si chiar germeni, care pot provoca boli.
   2. Scaderea pH-ului cu ajutorul turbei este pe o perioada scurta (30 de zile, o incarcatura, daca se foloseste turba in filtru).
   3. Un nivel atit de scazut al pH-ului este necesar numai in cazul varietatii Heckel-salbatic, celelelate varietati salbatice au nevoie de 6,5 - 7,0 iar cele obtinute in captivitate se simt OK (se inmultesc) intre 6,5 - 7,5.
   4. Nivelul pH-ului se mentine mai usor cu ajutorul aditiei de CO2.
   5. Temperatura optima pentru juvenili este 30-32 grade, ca apoi sa mearga si 28-30 grade. Nu sub 28, nu peste 33. Sub 28 nu se simt bine, peste 33 se obisnuiesc si daca este nevoie sa urci temperatura, cu ocazia unui tratament, acesta nu-si mai face efectul.
   6. Pentru inmultire, mai importanta este virsta, nu dimensiunea. Virsta de la care poti obtine (si incerca sa cresti) pui este minim un an de zile. Unii spun chiar 2 ani.
   7. Forma (modificata) a inotatoarelor, se datoreaza defectelor genetice sau tratamentului cu formalin, aplicat de multi crescatori, pentru efectul dezinfectant preventiv al acestuia. Nu se remediaza in timp.
   8. Barele de stres sunt vizibile asa cum le spune numele, in momentele de stres si mai ales la juvenili. Exista varietati, care isi pastreaza barele de stres vizibile toata viata.
   9. Depun si in acvariul comun. Trebuie separati numai daca vrei sa obtii urmasi. Isi apara icrele si puietul ca toate ciclidele. In bazinul comun nu fac fata pe termen lung.

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

Re: Discusi la inceput de drum

Multumesc pentru raspunsurile scurte si la obiect, fara teorii inutile  :noroc . Legat de turba speciala de acvaristica , stiu ca e nu tine prea mult pentru ca am incercat deja Turbomecul si ... dupa o vreme nu mai are nici un efect si nu prea merita avand in vedere raportul calitate - pret. O sa incerc cu extract de frunze de stejar fierte si ascunse intr-un saculet pe undeva prin acvariu sau chiar doar cu extract obtinut in oala. Oricum, dupa spusele shopistului, sunt discusi extrem de rezistenti, un lucru nu foarte bun am gandesc. Adica nu vreau sa stiu conditiile in care ajung ei asa rezistenti  si ... ramasi in urma sa zicem asa lol .
Am discutat si cu Cristi aceasta problema, a cozilor si am primit acelasi sfat, doar nu asa voalat smile) ca al dumitale, sa nu ii inmultesc, datorita acestui defect pe care il au, dar ca sa imi fac mana trebuie sa incep de undeva si sper sa am succes cu ei si apoi mai vad ce fac cu imbunatatirea calitatii lor, adica sa ii vand si sa cumpar altii de rasa.
Am primit cadou un acvariu (sunt pe cale sa raman cu pestii in casa, fiind al 5-lea) care, din pacate, nu e pe cat de inalt am vazut ca au colegii care se ocupa cu inmultirea discusilor. Dar pana sa ajung acolo, mai e drum lung.
Pai mie nu mai imi trebuie sa scad ph-ul ca in acvariu e undeva la 6.5-7 (un verde galbui la testul sera) si daca merge asa, nu vreau sa folosesc aiurea sistemul de co2, mai ales ca apa mea de la robinet vine cu gh si kh 3 si controllerul sta mai tot timpul inchis.
Inca nu imi dau seama ce inseamna stressbar vizibil la discusi, pentru ca majoritatea timpului e cum se vede in poza. Am citit printr-un post de-al dumitale ca discusii , dupa ce se obisnuiesc vin si mananca din palma cum se zice, dar ai mei cum ma apropii de geam fug. Cand dau drumu la lumina cred ca se face oglinda geamul si nu ma mai vad si atunci nu au probleme, chiar si cand deschid capacul sa le dau de mancare.