Subiect: Reteta Bomba CO2 !
Reteta de Co2
Este o reteta stransa tot de pe forumuri acvaristice, reteta ce asigura un flux de aprox 1 bula/sec. (In cazuri in care se doreste mai mult sau mai putin, cantitatea de drojdie va fi crescuta / scazuta)
Ingrediente pentru o sticla de 2l:
- 5.5 cani cu apa (distilata, dar vad ca merge si de la robinet)
- 1.5 cana cu zahar
- 20g gelatina (eu folosesc doua plicuri de 10g gelatina alimentara Dr. Oetker (cca 1.5 RON)):
- 0.5 lingurita drojdie (folosesc tot Dr. Oetker (cca 1.5 RON)): sau se poate folosi si drojdie la cub. aproximativ jumatate din cub ( cubul are 25 de grame )
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu (creste pH-ul initial ca sa aiba de unde sa scada in urma fermentatiei. Aceasta datorita faptului ca aciditatea prea mare omoare drojdia prea repede. Aici ideal ar fi daca s-ar putea gasi drojdie de bere intrucat aceasta nu are “probleme†cu alcoolul) – o punga va tine o viata si consta pe undeva pe la 2 RON
Preparare:
1. In jumatate de cana cu apa rece se pune gelatina, se amesteca si se lasa la hidratat cam 5 minute (altfel face cocoloase).
2. Intr-o craticioara se pun 2.5 cani cu apa calda in care se dizolva zaharul.
3. Se adauga cana cu gelatina.
4. Se pune craticioara pe foc si se amesteca des.
5. La primul clocot se ia de pe foc (nu e bine sa fiarba, ca se distruge gelatina).
6. Se adauga bicarbonatul de sodiu si se amesteca bine.
7. Se lasa la racit pana se poate turna in sticla.
8. Se pune sticla in frigider si se lasa cateva ore sa se inchege bine.
9. Cand s-a inchegat gelatina se adauga 2.5 cani de apa calduta in care a fost in prealabil dizolvata drojdia.
10. Se conecteaza bomba la furtunul de CO2. In cateva ore trebuie sa inceapa productia de CO2.
Metoda asigura o buna constanta a debitului de CO2, in mod normal nefiind nevoie de robinet pentru dozare. Nu exista nici un pericol de explozie pentru ca in sticla nu se acumuleaza o presiune deloc mare.Un amestec tine pana la o luna - vara poate va tine ceva mai putin pentru ca temperatura ridicata grabeste procesul.
Drojdia mananca zaharul din apa, dar prezenta gelatinei reduce aceasta cantitate si o mentine oarecum constanta. Acest lucru face ca reactia sa nu fie agresiva la inceput urmand apoi sa se diminueze, fapt ce ar duce la un flux inegal de CO2.
Veti observa ca odata cu trecerea timpului, stratul de gelatina scade, iar nivelul apei va creste in sticla.
Ocazional se intampla sa moara drojdia inainte de a se epuiza zaharul. Adica in sticla mai ramane gelatina, dar productia de CO2 e diminuata. In cazul acesta se baga sticla la frigider sa se inchege bine gelatina cu zaharul ramas, se arunca apa si se pune din nou o masura de apa+drojdie ca in reteta de mai sus.
Pentru o crestere a debitului se incearca adaugarea cate putin a unei mici cantitati de drojdie dizolvata in prealabil in apa.
eventual se poate sari peste pasii cu bicarbonat
P.S.reteta cat si instructiunile nu imi apartin,au fost preluate